Ne odstranjujte plesni s kruha

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Vsakomur se je najbrž že zgodilo, da se mu je po nekaj dneh na kruhu pojavila plesen. Strokovnjaki pojasnjujejo, zakaj je ni pametno odstranjevati.
Oglej si celoten članek

Če so vas učili, da plesen s kruha preprosto odrežete ali obrežite, s takšnim početjem raje prenehajte. Ker je kruh mehka hrana, strokovnjaki tega ne priporočajo. V primeru mehke hrane se namreč plesen ali njeni delci lahko ob rezanju premaknejo globlje v hrano. Ker gre za delce, ki jih ni moč zaznati s prostim očesom, je težko vedeti, koliko kruha bi bilo treba odrezati. 

Pri že narezanem kruhu je lažje oceniti, tako kot tudi v primeru dolgih štruc, kjer je plesen prisotna samo na enem koncu. 

Če se želite izogniti plesni, bodite bolj natančni pri načrtovanju porabe kruha. Če ga kupite več, kot bi ga lahko pojedli v zglednem času, ga narežite na kose in zamrznite. Tako lahko iz zamrzovalnika vzamete samo toliko, kolikor potrebujete. 

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da ni samo kruh primer hrane, ki jo je treba zavreči, če se na njej pojavi plesen. Enako velja za marmelado in sadje, saj je težko oceniti, do kje vse sega plesen. 

Drugače je s salamo, korenje ali trdimi siri. Tukaj lahko odrežete kos, kjer se je nabrala plesen. Svetujejo, da ne odrežete tik ob plesni, ampak malce širši kos. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 20:58 2. Maj 2017.

    Misliš...?

  • 18:39 2. Maj 2017.

    potrebno je tak kruh zbrati in poslati v srbijo kot humanitarno pomoč?

  • 07:52 2. Maj 2017.

    Ne vem kakšne vrste plesni se razvijejo v »modernem« kruhu s vsemi dodatki »velikih pekovskih mojstrov«. Ko sem bil majhen, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.