Kuhanje uničuje vitamine
Nekateri vitamini, kot je vitamin C, so termično zelo občutljivi, zato je pomarančo in
papriko bolje uživati surovo. Niso pa vsi vitamini na visoko temperaturo enako občutljivi –
toplotno obdelan paradižnik je še bolj zdrav kot surov, saj tako postane bogat vir likopena.
Vsekakor pa je dobro, da ste pri toplotni obdelavi zelenjave previdni. Pazite, da živil ne
prekuhate, namesto klasičnega kuhanja v kropu pa zelenjavo raje pripravite na pari.
Margarina je bol zdrava od masla
Maslo vsebuje nasičene živalske maščobe, zaradi česar (če ga jeste pogosto) lahko poveča LDL
holesterol (slabi holesterol). A klasična margarina ni nič bolj zdrava, ampak je lahko še bolj
škodljiva. Ta vsebuje transmaščobne kisline, ki ne samo zvišujejo LDL holesterol, ampak znižujejo
tudi HDL holesterol (dobri holesterol). Seveda pa se razlika pojavi pri "modernih“ margarinah – te
vsebujejo le minimalno količino transmaščobnih kislin ali pa so popolnoma brez njih, zato je
uživanje takšnih margarin bolj priporočljivo.
Meso spodbuja nastanek raka
Ta mit ste gotovo že slišali, z njim pa so se ukvarjali številni znanstveniki, ki so
poskušali povezati kulturo, v kateri pogosto jedo pečeno meso z žara, s povečanimi možnostmi za
nastanek raka. Čeprav je dobro, da se večjim količinam pečenega mesa izogibate, pa nobena raziskava
ni dokazala vezi med mesom in rakom.
Sadja in zelenjave ni nikoli preveč
Saj poznate rek "pet na dan“? Najnovejša priporočila nutricistov pa so dnevno količino sadja
in zelenjave še povečala – na dan naj bi pojedli kar devet enot sadja in zelenjeve. Se vam zdi
veliko? Vedeti morate, da ena enota sadja ali zelenjave ne pomeni celega obroka, ampak le del
njega. Da bi pojedli zadostno količino sadja in zelenjave, devet porcij razdelite in jih dodajte
štirim do petim obrokom.
Z leti se redimo zaradi počasnejšega metabolizma
Mit drži le delno. Res je, da se metabolizem po tridesetem z vsakim dopolnjenim desetletjem
upočasni, a le za dva do tri odstotke, kar pa ni razlog za pridobivanje kilogramov. Da bi se
odvečnim kilogramom izognili, jejte toliko kot porabite, ne pozabite pa tudi na telesno aktivnost.
Nesmiselni miti o hrani
Uživanje mesa spodbuja nastanek raka, margarina je bolj zdrava od masla in kuhanje uničuje vitamine, so le trije o nesmiselnih mitov o hrani. Čas je, da jih razrešimo.