Nesmiselni miti o hrani

Uživanje mesa spodbuja nastanek raka, margarina je bolj zdrava od masla in kuhanje uničuje vitamine, so le trije o nesmiselnih mitov o hrani. Čas je, da jih razrešimo.
Oglej si celoten članek
Kuhanje uničuje vitamine
Nekateri vitamini, kot je vitamin C, so termično zelo občutljivi, zato je pomarančo in papriko bolje uživati surovo. Niso pa vsi vitamini na visoko temperaturo enako občutljivi – toplotno obdelan paradižnik je še bolj zdrav kot surov, saj tako postane bogat vir likopena. Vsekakor pa je dobro, da ste pri toplotni obdelavi zelenjave previdni. Pazite, da živil ne prekuhate, namesto klasičnega kuhanja v kropu pa zelenjavo raje pripravite na pari.

Margarina je bol zdrava od masla
Maslo vsebuje nasičene živalske maščobe, zaradi česar (če ga jeste pogosto) lahko poveča LDL holesterol (slabi holesterol). A klasična margarina ni nič bolj zdrava, ampak je lahko še bolj škodljiva. Ta vsebuje transmaščobne kisline, ki ne samo zvišujejo LDL holesterol, ampak znižujejo tudi HDL holesterol (dobri holesterol). Seveda pa se razlika pojavi pri "modernih“ margarinah – te vsebujejo le minimalno količino transmaščobnih kislin ali pa so popolnoma brez njih, zato je uživanje takšnih margarin bolj priporočljivo.

Meso spodbuja nastanek raka
Ta mit ste gotovo že slišali, z njim pa so se ukvarjali številni znanstveniki, ki so poskušali povezati kulturo, v kateri pogosto jedo pečeno meso z žara, s povečanimi možnostmi za nastanek raka. Čeprav je dobro, da se večjim količinam pečenega mesa izogibate, pa nobena raziskava ni dokazala vezi med mesom in rakom.

Sadja in zelenjave ni nikoli preveč

Saj poznate rek "pet na dan“? Najnovejša priporočila nutricistov pa so dnevno količino sadja in zelenjave še povečala – na dan naj bi pojedli kar devet enot sadja in zelenjeve. Se vam zdi veliko? Vedeti morate, da ena enota sadja ali zelenjave ne pomeni celega obroka, ampak le del njega. Da bi pojedli zadostno količino sadja in zelenjave, devet porcij razdelite in jih dodajte štirim do petim obrokom.

Z leti se redimo zaradi počasnejšega metabolizma
Mit drži le delno. Res je, da se metabolizem po tridesetem z vsakim dopolnjenim desetletjem upočasni, a le za dva do tri odstotke, kar pa ni razlog za pridobivanje kilogramov. Da bi se odvečnim kilogramom izognili, jejte toliko kot porabite, ne pozabite pa tudi na telesno aktivnost.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.