Nevarne čebele brenčijo le na Hrvaškem

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Preplah zaradi agresivnih os, ki naj bi napadale ljudi v hrvaških mestih, je po mnenju strokovnjakov odveč. Ose in sršeni so nevarni le, kadar branijo svoje bivališče.
Oglej si celoten članek

Po poročanju hrvaških medijev je pri naših sosedih na pohodu nova poletna nevarnost, saj predvsem v mestih opažajo vse več nevarnih os in sršenov, ki se radi ugnezdijo tudi v stanovanja ali med okna. Toda strah je večinoma odveč, tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, nam je zagotovil Danilo Bevk z Nacionalniega inštituta za biologijo.

Čas os šele prihaja

Povečanega števila os in sršenov v Sloveniji za zdaj nismo zaznali,” je dejal Bevk, sicer pa se po njegovih besedah število spreminja iz leta v leto. “V tem času so njihove družine še majhne, zato niso še tako nadležne. Več težav lahko pričakujemo pozneje v sezoni,” je dodal. Kljub temu pa ni treba, da bi vas skrbelo, saj so po njegovih besedah ose in sršeni praviloma nevarni samo, če branijo gnezdo, sicer pa ne.

Čebele še miroljubnejše

“Čebelarjenje v mestih postaja vse bolj priljubljeno, zato lahko pričakujemo tudi vedno več čebeljih rojev. Vendar to za prebivalce ne predstavlja večje nevarnosti, saj so čebele v roju praviloma manj agresivne.

Brez agresivnih gibov in močnih parfumov

Pikom se lahko izognete tako, da z žuželkami čim mirneje sobivate in jih ne vznemirjate. Izogibajte se obrokom na prostem, pisanim ter črnim oblačilom, uporabljajte čim manj dišav (čebele privlači tudi vonj po alkoholu in znoju, ter ogljikov dioksid) ter predvsem mirujte in ne delajte agresivnih gibov, če na vas sede osa ali čebela, svetujejo na Čebelarski zvezi Slovenije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.