Nevarni aditivi

Foto: Žurnal24 V sladkarijah je ogromno umetnih barvil.
Sredstva za konzerviranje se živilom dodajajo za čim daljšo obstojnost. Spadajo pa v skupino zloglasnih aditivov.
Oglej si celoten članek

Vsi E-ji niso škodljivi
Varni E-dodatki se uporabljajo kot zgoščevalci, želeji, stabilizatorji, emulzije in zaviralci kristalizacije sladkorja. Lahko so rastlinskega, živalskega, mikrobiološkega, biotehnološkega ali kemijskega izvora. Nekateri med njimi ne nosijo oznake E, saj je bilo ugotovljeno, da niso škodljivi za zdravje.

Dobro zamaskirani
Zveza potrošnikov Slovenije je objavila brošuro o aditivih, v kateri navaja, da je v Evropski uniji registriranih približno 1.700 aditivov, pri čemer arome niso vštete. Vsak aditiv mora biti odobren in registriran v Evropski uniji s črko E in ustrezno številko. Zakonodaja obravnava arome posebej, danes jih poznamo okoli 4.500. Arome, naravne in sintetične, sicer spadajo med aditive, vendar jim še niso dodelili E-številk. Vse več živil pa vsebuje tudi encime, ki spadajo med aditive, vendar njihovo označevanje v Sloveniji še ni obvezno. Aditivi v živilih so lahko označeni s posebnim imenom ali s črko E in ustrezno številko. Nekateri proizvajalci se raje odločajo za oznake z imeni, saj tako aditive skrijejo.

Škodljivi, nekateri celo nevarni
Aditive dodajajo živilom v minimalnih količinah. Najbolj vprašljivo je dolgotrajno uživanje majhnih količin dodatkov, saj lahko nekateri povzročijo alergijske reakcije, prebavne in črevesne motnje, različna kožna obolenja, nekateri pa so celo rakotvorni. Nekatere aditive telo brez težav asimilira v kri, drugih pa ne. Ti se nato nabirajo v telesu in se jih lahko očistimo z znojenjem, pitjem zadostne količine vode ali uživanjem živil, ki očiščujejo prebavni trakt.

 


Splošna tabela aditivov
Neškodljivi dodatki  E 100, 101, 103, 104, 105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 160, 162, 170, 174, 175, 180, 200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480
Nevarni dodatki E 102, 110, 120, 124
Zdravju škodljivi Povzročajo črevesne motnje: E 220, 221, 232, 224
Povzročajo prebavne motnje: E 338, 339, 340, 341, 450, 461, 463, 465, 466; E 407
Povzročajo kožna obolenja: E 230, 231, 232, 233
Zvišujejo holesterol: E 320, 321
Dražijo živce: E311, 312
Dodatki, ki povzro­čajo raka E 131, 142, 210, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.