"Ni nam enakih na svetu"

Foto: Žurnal24
The Tiger Lillies. Princ temačnega kabareta Martyn Jacques pred jutrišnjim koncertom v Kinu Šiška.
Oglej si celoten članek

V Ljubljani ste nazadnje nastopili pred skoraj tremi leti. Česa se spomnite od takrat?
Ne spomnim se skoraj ničesar, kar se je dogajalo tri leta nazaj! Vem pa, da sem šel pred nastopom na zelo prijeten bolšji trg ob reki.

Skoraj 25-letna glasbena pot The Tiger Lillies je zelo impresivna. Kateri album, poleg zadnjega in naslednjega, kot se glasbeniki radi izmuznejo, je vaš najljubši?
Jih je kar nekaj. Urine Palace, ki smo ga posneli z orkestrom in zveni, kot da bi imel Disney gonorejo. Pa Circus Songs in Rime of the Ancient Mariner, ki je dokaj nov, kjer smo naredili šov z vizualijami Marka Holthusena, s katerimi gremo na turnejo prihodnje leto.

Katere pesmi najraje izvajate v živo?
Trenutno igramo veliko novih pesmi z albuma Either Or, ki je osnovan na Kierkegaardu; te so zelo zabavne, ker še zdaj ne znam besedil. Nekaj igramo tudi s Hamleta in Woyzecka.

Se morate zaradi maske in oprave na odru vživeti v določeno vlogo? Doživljate to drugače kot nezamaskiran "nastop", ko snemate v studiu?
Pravzaprav ne igram nikakršne vloge – gre le za pretirano različico mene. Je pa res, da v tem uživam, kot bi igral neko vlogo. Tako je tudi, ko snemamo v studiu, le da sem brez šminke. Lik je prisoten, le da ne potrebujem ličil.

Obstaja še kdo na tem svetu, ki igra vaš slog glasbe, ki ga velikokrat opisujejo kot temačni kabaret (včasih tudi kot punk cabaret)?
Mislim, da nam na svetu ni enakih, kar je dober občutek. Imamo pa sosede, seveda. Starejši so vplivali name in morda sem jaz vplival na koga od mlajših.

Od kod črpate navdih?
Besedila iz življenjskih izkušenj in mojega koncepta o tem, kaj umetnost in izvirnost pravzaprav sta. Všeč so mi ekstremizem, avtsajderstvo, nonkonformizem, odpadništvo.

Kdo je najbolj vplival na vaš glasbeni slog in izražanje?
Kurt Weill in The Threepenny Opera. Vedno me nasmeje, ko novinarji zgrešijo in mislijo, da so name vplivali drugi, na katere je tudi vplival Weill.



Vaš zadnji album nosi naslov Hamlet. Kako se Shakespeare znajde v svetu glasbe?
To je bila ideja producentov. Temačna zgodba o norosti in prevari, s katero se The Tiger Lillies zlahka poistovetimo.

V življenju sem videl že na stotine koncertov, a nikoli nič niti približno podobnega nastopu The Tiger Lillies. Kaj je tisto, kar po vašem mnenju naredi to izkušnjo tako edinstveno?
Ko sem začenjal, sem bil zelo odločen, da bom edinstven. To je zame kot umetnika najpomembnejša stvar.

Ko sva govorila nazadnje, ste mi povedali, da ste bili prvič v Sloveniji pred 40 leti in da se spomnite Postojnske jame. Jo boste tokrat spet obiskali?
Ja, z veseljem bi jo spet obiskal, če bo čas, ker kot se spomnim, je neverjetna!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.