Ni udobja brez pravilne vgradnje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ali ste vedeli, da Eko sklad poleg finančne spodbude nakupa energijsko varčnih zunanjih oken (in vrat) od lani subvencionira njihovo sodobno vgradnjo?
Oglej si celoten članek

Ta mora zagotoviti tesnjenje fuge med oknom in obodno konstrukcijo v treh ravneh. O tem ter kakovostni izbiri in vgradnji oken bo obiskovalcem sejma Dom na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani brezplačno predavala arhitektka Neva Jejčič z Gradbenega inštituta ZRMK, in sicer v dveh terminih: 8. marca ob 13.15 in 10. marca ob 11.15.

Klasična montaža na prepihu

Klasična montaža s poliuretansko peno ne zagotovi zadostne zrakotesnosti in skozi tako vgrajeno stavbno pohištvo v stavbo vdira preveč hladnega zraka,” pojasnjujeta Jejčičeva in inženir gradbeništva Miha Tomšič v katalogu sejma Dom. “Poudariti je treba, da običajno za to niso krive pripire na samem stavbnem pohištvu, saj imajo sodobna okna vsaj dve tesnili. Piha namreč skozi fugo med okvirjem stavbnega pohištva in gradbeno konstrukcijo. Lahko pa odpove tudi tesnjenje na pripiri, če okna niso pravilno mehansko pritrjena ali če okovje ne izpolnjuje svoje funkcije.” Pri neustrezno izvedeni montaži se lahko zgodi, da je bil nakup sicer kakovostnih oken zgrešena naložba, saj ne poveča bivalnega udobja in tudi bistveno ne zmanjša rabe energije.

Tesnjenje fuge v treh ravneh

Sodobna vgradnja, ki zagotavlja energijsko varčnost, upošteva, da ima stik med oknom in konstrukcijo tri funkcionalne ravni. Notranja raven ločuje klimatske razmere v prostoru od zunanjih, njena površinska temperatura mora biti višja od temperature rosišča. Druga funkcijska raven skrbi za zmanjšanje toplotnih izgub in preprečevanje vdora hrupa v prostor. Naloga tretje ravni pa je zaščita fuge in konstrukcije pred vremenskimi vplivi. Zato se taki vgradnji reče vgradnja s tesnjenjem fuge v treh ravneh, podlago pa ima v smernici, ki jo pripravlja nemška skupnost za kakovost RAL. Ponudniki jo pogosto imenujejo kar RAL-montaža, “čeprav je pojem pravzaprav zavajajoč in nima osnove v strokovnem izrazoslovju nemškega govornega področja”, opozarjata Jejčičeva in Tomšič. Pravilni opisni izraz je vgradnja s tesnjenjem po načelih smernice RAL.
Pri neustrezno izvedeni montaži se lahko zgodi, da je bil nakup sicer kakovostnih oken zgrešena naložba, saj ne poveča bivalnega udobja in ne zmanjša rabe energije.

Poučite se o varčnosti

Brezplačno. Na več predavanjih in svetovanjih v sklopu sejma Dom (od 6. do 11. marca) boste dobili praktične in uporabne nasvete o energetskem varčevanju, trajnostni in okolju prijazni gradnji, sanaciji stavb ter podobnem. Več na www.sejemdom.si.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.