Nič kaj veseli dan kulture

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Danes, ko poteka Ta veseli dan kulture, lahko obiskovalci brezplačno obiščejo kulturne ustanove po državi. V slednjih z obiskom niso preveč zadovoljni.
Oglej si celoten članek

V Narodni galeriji v Ljubljani so za zurnal24.si dejali, da dopoldne zaradi današnjega posebnega dneva niso beležili povečanega obiska.

Zamisel, da bi Prešernov rojstni dan počastili z dnevom odprtih vrat, se je ministrstvu za kulturo porodila leta 2000, ob 200-letnici pesnikovega rojstva. V nekaj letih se je preoblikovala v Ta veseli dan kulture in prerasla v množičen enodnevni kulturni dogodek v Sloveniji.

Kot je za STA ocenila kulturna ministrica Majda Širca, se je 3. december, rojstni dan Franceta Prešerna, kot Ta veseli dan kulture oziroma kot dan odprtih vrat kulturnih institucij dobro prijel. To dokazuje večina kulturnih institucij, ki se na ta dan odloča za številne prireditve. Institucije ne ponujajo zgolj brezplačnega vstopa, temveč tudi dodatne obogatitve kulturnih programov.

V tamkajšnjem pedagoškem oddelku so dejali, da bi lahko bil eden izmed vzrokov ta, da letošnji Ta veseli dan kulture poteka ob delovniku.

K manjšemu obisku pa svoje prispeva tudi sneženje, ki marsikaterega odvrne od obiska kulturnih ustanov.

V Narodni galeriji sicer večji obisk pričakujejo v popoldanskem času, saj bodo vrata galerije odprta vse do osmih zvečer.

Za obiskovalce so v galeriji ob današnjem dnevu pripravili številne zanimive delavnice in vodene oglede razstav.

UMG: dobro obiskana predavanja
Z obiskom niso preveč zadovoljni tudi v Umetnostni galeriji Maribor, kjer že od dvanajstih potekajo brezplačna predavanja, predstavitev tipnih knjig in vodenih ogledov razstav.

Kot je za zurnal24.si povedala kustosinja Andreja Rakovec, je današnje brezplačne oglede in delavnice izkoristilo okoli 80 ljudi. V popoldanskem času pa pričakujejo, da bo obiskovalcev še manj.

Pokrajinski muzej KP: slab obisk
Poklicali smo tudi v Pokrajinski muzej Koper, kjer so dejali, da so razočarani nad odzivom obiskovalcev.

Za to, tako kot v Mariboru in Ljubljani, krivijo slabo vreme in sam termin letošnjega dneva kulture, ki poteka na delovni dan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.