Nič več oljčnega olja v odprtih steklenicah

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Restavracijam v državah EU se obeta, da oljčno olje na mizah ne bo več smelo stati v odprtih steklenicah ali posodah.
Oglej si celoten članek

Evropska komisija namreč v predlogu, ki je namenjen zaščiti potrošnikov, določa, da bo moralo biti to olje na mizah v "posebej zaprtih posodah, ki se jih ne bo dalo več napolniti". Ta predlog Evropske komisije, ki mora iti še čez nekaj zakonodajnih postopkov, naj bi začel veljati 1. januarja prihodnje leto, namenjen pa je temu, da bi potrošniki lahko zagotovo vedeli, da je na mizi oljčno olje, kakršno je označeno na etiketi steklenice ali posode. Namen je zagotoviti kakovost in avtentičnost oljčnega olja, je dejal tiskovni predstavnik komisije Oliver Drewes ter dodal, da bo s tem tudi izboljšana higiena.

Nemčija je ta predlog že kritizirala, češ da bi tovrstna pravila vodila v večje količine odpadnih živil in embalaže, evropska komisija pa je zatrdila, da jo je več držav članic unije prosilo, naj razreši to zadevo z odprtimi steklenicami, ni pa razkrila, za katere države je šlo.

Predlog podpira tudi Slovenija

Kot je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa, je pobudo podprlo 15 držav članic - Slovenija, Italija, Španija, Grčija, Portugalska, Francija, Irska, Ciper, Slovaška, Poljska, Latvija, Litva, Češka, Romunija in Malta. Proti so Nemčija, Danska, Nizozemska, Bolgarija, Estonija, Luksemburg, Avstrija, Finska in Švedska. Vzdržane pa so Velika Britanija, Madžarska in Belgija. V Italiji in Portugalskem ta prepoved sicer že velja.

Ob tem se pojavljajo vprašanja, ali bi lahko prišlo do sprejetja podobnih pravil tudi za druge začimbe in prelive v restavracijah, kot so na primer sol, kis in poper. Ob tem so predstavniki komisije zatrdili, da gre pri teh pravilih predvsem za oljčno olje, obstaja pa možnost, da bi se pravila razširila še na druga živila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.