Nova dognanja o zajtrku

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Nova študija ovrgla mišljenje, da tisti, ki obilno zajtrkujejo, lažje shujšajo.
Oglej si celoten članek

Doslej je veljalo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, tudi za tiste, ki pazijo na kalorije. Strokovnjaki so bili namreč mnenja, da bomo čez dan pojedli manj, če se bomo zjutraj dobro najedli.

Nova študija, ki je bila objavljena v strokovni reviji Nutrition Journal, pa je to tezo ovrgla. Ugotovili so namreč, da tisti, ki zjutraj ne jedo zajtrka, zaužijejo manj kalorij, zaradi česar shujšajo.

Raziskovalci fundacije za prehrano Else-Kröner-Fresenius Stiftung so prosili 280 ljudi s prekomerno telesno težo in 100 oseb z normalno težo naj 14 dni vodijo dnevnik svojih prehranjevalnih navad. Zajtrkovalne navade oseb so se močno razlikovale. Nekateri niso zajtrkovali, drugi so si privoščili obilne zajtrke, nekateri pa so zjutraj pojedli le skromen obrok. Ne glede na zajtrk pa so poskusni zajčki popoldne in zvečer pojedli približno enako količino hrane.
Ugotovitve tako kažejo, da so ljudje takrat, ko so veliko pojedli že zjutraj, na dan v povprečju zaužili 400 kilokalorij več kot tiste dni, ko so zajtrk izpustili.

Raziskovalci, tako Wunderweib, so tako prišli do zaključka, da je za tiste, ki hujšajo, bolje, če se zjutraj izognejo obilnim zajtrkom. Kljub temu pa poudarjajo, da ni dobro, če zajtrk popolnoma izpustijo. Obroki naj bodo zdravi in manjši.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.