Obisk zdravnika kot skupinski dogodek

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Skupinsko naročanje pri zdravniku postaja v ZDA priljubljen - in po možnosti bolj zadovoljujoč - način obiska zdravnika. Od leta 2005 se je delež ordinacij, ki ponujajo skupinske obiske, podvojil, in sicer s 6 odstotkov na 13 odstotkov.
Oglej si celoten članek

"Takoj ko omenim skupinsko zdravstveno naročanje, si vsi samodejno predstavljajo sobo polno ljudi v spodnjem perilu," pove dr. Richard Kratche, družinski zdravnik s Clevaland Clinic, ki redno vabi paciente s podobnimi zdravstvenimi težavami na skupinske obiske. Kot zagotavlja, skupinski obiski pri zdravniku ne pomenijo, da boste imeli občinstvo med telesnim pregledom.

Več zadovoljstva in uporabnih informacij

Med skupinskim obiskom zdravnika pa boste razpravljali o svojih zasebnih zdravstvenih podatkih pred tujci - ki pa so vsi podpisali, da tujih zdravstvenih podatkov ne bodo zaupali tretjim osebam. In čeprav se marsikdo zaradi tega ne počuti lagodno, presenetljivo veliko pacientov meni, da je taka oblika obiska zdravnika učinkovitejša ter da ponuja več zadovoljstva in več uporabnih informacij. Od leta 2005 se je delež ordinacij v ZDA, ki ponuja skupinske obiske podvojil, in sicer s 6 odstotkov na 13 odstotkov v letu 2010. Skupinski obisk zdravnika omogoča tudi poučenost o raznih boleznih, s čimer preventivno poceni morebitno drago zdravljenje resnih obolenj.

Kot mešanica skupinske terapije in podpornih skupin

“Gre za drugačno obliko govorjenja o zdravju, ki bolj spominja na prijateljsko sedenje v krogu in skupno učebnje kot na pogovore z avtoritetno figuro v beli halji,” pojasni bistvo skupinskih zdravstvenih obiskov dr. Jeff Cain, predsednik Ameriške akademije družinskih zdravnikov (American Academy od Family Physicians). Najbolj spominjajo na mešanico skupinske terapije in podpornih skupin. Končni učinek je enak - občutek lagodja, podpore in celo motivacije, ki izhaja iz deljenja podobnih izkušenj.

Večina se jih ne bi več vrnila na individualno obravnavo

Približno 85 odstotkov ljudi, ki so že izkusili skupinske obiske pri zdravniku, se ne bi več vrnilo na individualne - gre pa za težave od sladkorne bolezni prek prekomerne teže do kožnega raka. Skupinski obiski so tudi za zdravnike zelo privlačni, saj jim omogočajo, da pregledajo do ducat pacientov s podobnimi zdravstvenimi težavamni hkrati in ob tem ne zapravljajo časa s ponavljanjem zdravstvenih nasvetov. Zelo pomemben vidik pa je tudi rezanje stroškov ob enaki učinkovitosti.

Zato večina ameriških zavarovalnic krije skupinske zdravstvene obiske in precej ameriških zdravnikov že razmišlja, da bi ponudbo skupinskih obiskov razširilo še na nosečniške preglede, posvete glede pomanjkanja pozornosti in hiperaktivnih motenj ter na druga področja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.