Oblačila za novorojenčka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mlade mamice smo povprašali, katera oblačila in v kakšnih količinah so prvi mesec otrokovega življenja najbolj uporabna.
Oglej si celoten članek

Najbolje je, če še pred odhodom v porodnišnico kupite in operete obleke, ki jih bo dojenček potreboval v prvem mesecu. Ker je dojenčkova koža zelo občutljiva, morate obleke prati z blagim detergentom, na 60 stopinjah Celzija in brez mehčalca. Obleke je treba tudi razkužiti, lahko z likanjem ali z uporabo sušilca.

Najbolje je, če kupite celo kolekcijo oblek številka 56, priporočamo še celo kolekcijo oblek velikosti 62 in kakšen kos številke 50.

Seznam najpomembnejših

Matere svetujejo več bodijev, ki dobro zaščitijo otroka, hkrati pa preprečujejo, da plenička zdrsne iz ritke. Novorojenček bo predvsem na začetku veliko oblekic umazal z izbruhanim mlekom in z lulanjem med samim previjanjem. Zato z bodiji ne skoparite, takoj jih pripravite najmanj pet. Če se bo vaš dojenček rodil v vročih mesecih, matere priporočajo še nakup bodijev brez rokavov.

Kupite tudi dve do tri tetra ali mako bombažne kapice. Dojenček mora imeti v prvem mesecu na glavici vedno takšno kapo. Hlače naj bodo bombažne, kupite pa takšne v obliki žabic, da ne potrebujete bombažnih nogavičk. Bombažne nogavičke lahko dojenčka preveč stiskajo. Za tople nogice mu nad hlače v obliki žabic raje obujte tople nogavičke/copatke, lahko tudi volnene, ki ne tiščijo. Kupite najmanj pet hlačk, dva para copatk, za vsak slučaj kupite še tri pare bombažnih nogavičk. Bombažne nogavičke lahko uporabite tudi namesto rokavičk, da se dojenček ne popraska po obrazu.

Večina mamic priporoča tudi nakup pajacev, za začetek kupite tri prikupne pajace, lahko tudi kakšnega brez rokavov. Po potrebi kupite še vrhnja oblačila. Nad bodi lahko oblečete tetra majice, tudi teh naj bo v omari najmanj pet. Kupite še pet slinčkov. Za spanje pa potrebovali še vrečo, ki nima rokavov. Če se bo vaš otrok rodil v hladnejših mesecih, potrebujete še vsaj en topel pajacek, lahko plišastega, debelejše hlače/žabice, debelejšo kapico (lahko plišasto), rokavice in kombinezon.

Ko boste dojenčka oblačili, pazite, da ne pretiravate. S prsti na hrbtu pod oblačili potipajte, ali mu je dovolj toplo. Če je zelo vroč ali prepoten, je preveč oblečen. Če je koža hladna, pa dodajte kakšen sloj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.