Oblika kozarca vpliva na hitrost pitja

Foto: EPA
Foto: EPA
Nova raziskava angleških znanstvenikov je pokazala, da oblika kozarca vpliva na to, kako hitro ljudje spijejo alkoholno pijačo.
Oglej si celoten članek

Raziskava britanskih znanstvenikov iz Univerze v Bristolu je pokazala, da ljudje pijejo počasneje, ko jim alkohol postrežejo v kozarcih z ravnim robom, kot pa, če jim pijačo postrežejo v zaobljenih kozarcih. Odkrili so tudi, da bodo ljudje pijačo pili počasneje, če na kozarcu ni označb za volumen.

"Naša raziskava kaže, da lahko majhne spremembe, recimo oblika kozarca in volumenske oznake na njih, ljudem pomagajo, da bolj natančno spremljajo koliko pijejo. Upamo, da jim bodo informacije v pomoč in bodo pili počasneje," je povedala dr. Angela Attwood, ena od znanstvenic, ki je sodelovala pri projektu.

Preliminarna raziskava

V raziskavi je sodelovalo 80 moških in prav toliko žensk, ki so jih razdelili v dve skupini, prav noben pa pred raziskavo ni ime težav povezanih z alkoholom. Prva skupina je pila pijačo iz označenih kozarcev, druga pa iz kozarcev brez oznak. Slednji so pijačo spili hitreje kot sodelujoči v prvi skupini.

V naslednjem koraku so primerjali tri pivnice in spremljali koliko piv je katera izmed njih prodala v štirih koncih tedna. S tem, da so v pivnicah vsakič uporabljali različne kozarce. Ko so uporabljali kozarce z ravnim robom je bil promet najslabši.

Čeprav so znanstveniki dejali, da gre za majhen vzorec ljudi in da je raziskava preliminarna, pa je hkrati dragocena podlaga za nadaljnjo ugotavljanje, piše Huffington Post. "Zdaj vemo, da je možno narediti takšne raziskave tudi v realnem svetu, kar bo vplivalo na prihodnje raziskave," je dejal raziskovalec David Troy.

Na drugi strani dr. Anne Lembke s Stanforda meni, da, čeprav so tematike kot je uživanje alkohola in drog pomembne, odkritje nepomembno. Ne glede na to, kaj meni, je uživanje alkohola resna težava po vsem svetu.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije vsako leto zaradi alkohola po vsem svetu umre 3,3 milijona ljudi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:08 23. Avgust 2015.

    Kaj vse si bodo še izmislili.<br />Spiješ pač toliko, kot ti odgovarja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.