Odkrijte raka nekaj let prej

Foto: Žurnal24 Tvegane bolezenske procese lahko zaznate prej. (Foto: iStockphoto)
Rak dojke je ena najbolj zahrbtnih ženskih bolezni, ženska pa zboli že nekaj let prej, preden se kot posledica bolezenskih procesov pojavi tumor.
Oglej si celoten članek

Klasične metode običajno odkrijejo bolezen šele s pojavom tumorja, zato je sodobna diagnostika toliko bolj pomembna. Metoda breastscan, ki je plod tudi slovenskega znanja, pa ugotavlja morebitne nepravilnosti v tkivu dojk z merjenjem temperature.

Temperatura je namreč eden glavnih pokazateljev zdravstvenega stanja človekovega organizma. Že v predklinični fazi bolezni oziroma pred nastankom tumorja se tkivo dojke odzove na bolezen s povečanjem metabolizma in spremembo temperature, to dogajanje pa lahko zaznavamo globinsko s posebno občutljivimi sondami in brez poseganja v telo.

Hitro, neboleče in brez sevanja
Temperatura se meri v globini in na površini na devetih različnih mestih na vsaki dojki, nato pa se primerjajo simetrične točke obeh dojk, pri čemer se natančno izmerijo odstopanja od normalne temperature. Podatki se nato računalniško obdelajo v obliki primerjalnega grafa in grafa temperaturnega polja. Metoda vključuje tudi primerjalno analizo – na osnovi tako imenovanega ekspertnega sistema poišče pacientko, ki je bila po izvidih najbližje trenutno pregledani pacientki, kar predstavlja dodatno informacijo za postavitev diagnoze.

Sam pregled traja 20 do 30 minut, računalniški sistem pa poda informacijo o možnem bolezenskem procesu takoj po pregledu.

Še posebej primerna pri mlajših
''Breastscan metoda in mamografija dopolnjujeta druga drugo. Mamografija vidi strukturne spremembe, pri breastscan metodi pa opazujemo proces v tkivu. V tem je tudi prednost, saj lahko zaznamo proces v dojki že veliko pred spremembo strukture in lahko tudi veliko prej opozorimo na eventualno bolezen. Natančnost metode je okoli 90-odstotna, kar je več kot pri mamografiji, še posebej primerna pa je kot preventiva pri mlajših ženskah, ki razen samopregleda nimajo nobene druge možnosti. Mamografija in ostale metode so namreč priporočljive šele po 40 ali 45 letu,'' pravi inženir strojništva Ivan Zrimšek, soizumitelj metode, ki jo je razvil skupaj z moskovskim Inštitutom za mikrovalovno tehniko v Rusiji. ''V Rusiji obstaja specializacija za mamologa, ki mora obvezno opraviti tudi izpit iz naše metode, če hoče pregledovati dojke,'' še dodaja Zrimšek.  

Prednosti metode:

  • povsem neboleč pregled, brez neželenih stranskih učinkov, popolna varnost pacientov in medicinskega osebja
  • možnost diagnostike tudi pri mlajših ženskah
  • pregled je neinvaziven in brez sevanja, tako da se lahko večkrat ponovi
  • zgodnje odkrivanje bolezenskih procesov, bolezenski proces se lahko vidi že štiri do šest let prej, preden se pojavi dovolj velika sprememba, ki bi bila tipna ali pa zaznavna s kakšno drugo diagnostično metodo. Rak dojke se namreč začne razvijati že 3 do 7 let prej, preden se pojavi dovolj velika strukturna sprememba – v tem obdobju so pregledi z mamografijo praktično lažno negativni, saj mamograf zazna bolezen šele takrat, ko je sprememba dovolj velika (v povprečju 15 mm).
  • spremembe lahko zazna že v začetni fazi, čeprav ne more določiti ali gre za maligne spremembe ali ne (kar tudi mamografija ne more), lahko pa nas ob normalnem izvidu obvaruje pred nepotrebnim tveganjem mamografije.


Priznanja za izum
Opisana preventivna metoda je prejela dve največji priznanji na osrednjih svetovnih sejmih novosti: v Ženevi priznanje za najboljšo novost s področja medicine, v Nürnbergu pa Grand Prix sejma, v januarju je dobila tudi evropski CE certifikat.

Pri starejših ženskah in rizičnih skupinah priporočajo pregled vsako leto, sicer na dve leti. Prvi pregled je za zdaj samoplačniški in stane 62 evrov, vsi nadaljnji pregledi pa 31 evrov, v primeru, ko gre za pacientko z že znano pozitivno diagnozo, pa je pregled brezplačen.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.