Oglejte si Jupiter in Saturn

Foto: Žurnal24 Med vodenimi opazovanji ozvezdij in nebesnih teles vam bodo povedali, kaj vidite
Ob napovedi lepih noči lahko vodeno opazujete zimsko nebo.
Oglej si celoten članek

"Prednost zime so dolge noči, ki se začnejo razmeroma zgodaj," je Matic Smrekar iz Astronomskega društva Labod pojasnil, zakaj je opazovanje zvezd v
naravi lepo doživetje tudi pozimi, in pristavil: "Na nebu so seveda druga ozvezdja kot poleti, vendar lahko v obeh letnih časih vidimo nekaj zelo lepih
galaksij, zvezdnih kopic in meglic. Poleg tega imamo vedno na voljo nekaj dvojnih zvezd. Zimsko nebo bo zgodaj zvečer krasil Jupiter, zjutraj pa Saturn.
Zimsko opazovanje zvezd je sicer malo bolj zmrznjeno početje, toda ob primerni obutvi in oblačilih tudi to ni ovira
."

Teleskop in prosto oko
"Program Spoznajmo nebo in zvezde, ki ga izvajamo na katerikoli lokaciji, vključuje vodena opazovanja ozvezdij in nebesnih teles s teleskopom. O kraju se običajno dogovorimo z zainteresirano skupino. Ker stalnega observatorija nimamo, opremo vzamemo s sabo in se odpeljemo na kraje, ki so kar se da oddaljeni od pretirane nočne razsvetljave," je razložil Smrekar. "Takšna opazovanja potekajo večinoma na odprtih travnikih – v okolici Ljubljane se pogosto odpravimo na Kurešček, v okolici Maribora pa na Pohorje." In kaj je vidno na nebu? "Orionova meglica, kjer se rojevajo nove zvezde, meglica Rakovica, posledica hude eksplozije zvezde, razsute zvezdne kopice Plejade v Biku, zimski del Rimske ceste ..."

Za skupine 7–10 evrov

  • Cena. Za manj kot 12 udeležencev je cena fiksna – 100 evrov. Za skupino več kot 12 odraslih je cena 10 evrov, za šolarje pa 8. Če je v skupini več kot 20 šolarjev, stane voden ogled 7 evrov.
  • Informacije. Na Adl.si in telefonski številki 040 248 568.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.