Oljčno olje kupite čim bolj sveže

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zdravje. Polifenoli v oljčnem olju imajo antioksidativni učinek.
Oglej si celoten članek

Agencija za varno hrano EFSA je potrdila zdravstveno trditev o koristnosti polifenolov v oljčnem olju. "Merila za odobritev zdravstvenih trditev so zelo stroga. Številne raziskave so potrdile, da imajo polifenoli v oljčnem olju antioksidativni učinek, saj prispevajo k zaščiti lipidov v krvi pred oksidativnim stresom," pojasnjuje Živa Korošec, inženirka živilske tehnologije z Inštituta za nutricionistiko. Dodaja, da je oljčno olje tudi bogato s koristnimi nenasičenimi maščobami, s katerimi se trudimo v sodobni prehrani nadomeščati nasičene maščobe.

Odlična izbira je po njenih besedah ekstra deviško oljčno olje slovenske Istre, katerega kakovost je zelo nadzorovana. "Tudi pri oljčnem olju je zelo pomembno, kako je shranjeno, kako je pridelano, kakšno je rastišče oljk," dodaja. Pravi, da imamo oljčno olje lahko shranjeno pri sobni temperaturi. Če ga bomo shranili v hladilniku, bo postalo malce trdo, tudi s tem pa ni nič narobe. "Odprto olje hitreje izgublja kakovost, bolj je sveže, boljše je," opisuje. Da olje ohrani svoje pozitivne lastnosti, ga je po njeni oceni najbolje porabiti v roku 18 mesecev. Zato je najbolje, da kupite čim bolj svežega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.