Opekline

Foto: Žurnal24
Kaj so opekline in kako pomagati?
Oglej si celoten članek

Opekline so posledica termičnih učinkov (plamen, vroč zrak, vroči predmeti, tekočina, sonce), kemičnih snovi (kisline in baze), električnega toka in ionizirajočega sevanja. Prizadetost je odvisna od globine in obsega opekline ter od mesta opekline.
Stopnja opekline se deli glede na prizadetost kože; globje kot je koža prizadeta, tem višja je stopnja opekline.
Opekline prve stopnje so kar pogoste, saj nastanejo med drugim tudi pri prekomernem izpostavljanju soncu. Te ne zahtevajo obravnave pri zdravniku, enako velja za manj obsežne opekline druge stopnje, pri opeklinah tretje in četrte stopnje pa je vedno potreben obisk pri zdravniku.

Kako pomagati?
Pri opeklinah prve stopnje (sončne opekline) pomagamo tako, da kožo namažemo s hladilnimi mazili, ki jih kupimo v lekarni. Dobro dene tudi, če kožo namažemo s hladnim jogurtom, saj jo hladi. Pri opeklinah druge stopnje pomagamo tako, da jih hladimo pod hladno tekočo vodo*. Nikoli pa opečenega mesta ne mažemo. Če so opekline manjše (npr.: opečen prst pri peki, kjer poleg rdečice nastane mehurček), potem zdravniška oskrba ni potrebna, če pa so opečene površine večje, je zdravniška oskrba potrebna.
Pri opeklinah tretje in četrte stopnje pomagamo tako, da opečeno mesto hladimo s hladno tekočo vodo*. Pokličemo pomoč (112) ter med čakanjem poskrbimo, da poškodovanec ne pade v šok, in sicer ga poležemo, mu vzdignemo roke in noge, če te niso opečene, jih lahko še povijemo. Nikoli pa poškodovanca ne slačimo, saj se oblačila velikokrat zlepijo s kožo (pri slačenju bi jo še bolj poškodovali). Pri kemičnih opeklinah je pomembno, da prizadeto mesto začnemo čim prej spirati z mlačno tekočo vodo*, saj bomo le tako preprečili prodiranje kemikalij v globino.

*Voda pri spiranju naj bo kar se da čista, kajti zelo hitro pride do okužbe, ki jih je pri tako prizadetih osebah še težje zdraviti.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.