Ortodont lahko prekine zdravljenje

Foto: Shutterstock Zivljenje 30.09.13, zobni aparat, foto: shutterstock
Ko se odločite za fiksni ali snemljivi zobni aparat, je treba pri odločitvi vztrajati.
Oglej si celoten članek

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je tokrat pod drobnogled vzela možnosti ortodontskega zdravljenja pri nas in cene teh posegov ter ugotovila, da se ga je treba lotiti čim prej. "Predvsem za mladostnike je pomembno, da ne odlašajo z obiskom pri ortodontu, saj mora biti otrok oziroma mladostnik evidentiran v sistemu izbranega ortodonta do 16. leta, če želi odpraviti nepravilnosti na podlagi pravice iz naslova obveznega zavarovanja (seveda če je glede na nepravilnosti do tega upravičen)," pojasnjujejo na ZPS.

Brezplačno le za vestne

Odločitev za obisk specialista pa je šele prvi korak na dolgi poti do lepega nasmeha. Ker je zdravljenje dolgotrajno in mora pacient natančno slediti navodilom zdravnika, se zdravljenje začne šele, ko pacient (pri mladostniku so to starši ali skrbniki) podpiše, da soglaša z navodili oziroma zahtevami zdravnika, kazen za nespoštovanje teh pa je kar velika. "Ortodont je dolžan prekiniti zdravljenje, če pacient več kot šest mesecev brez upravičenega razloga ne pride na naročeni kontrolni pregled ter če kljub večkratnim opozorilom ne nosi aparata po njegovih navodilih oziroma ne vzdržuje ustrezne ustne higiene in s tem ogroža lastno zdravje," pravijo na ZPS. To obenem tudi pomeni, da bo moral pacient od tega trenutka sam plačati stroške ortodontskega zdravljenja, če bi se to nadaljevalo. Številke pa se hitro povzpnejo do več tisoč evrov.

Prepoved

V primeru kršitev bo ortodont o prekinitvi zdravljenja obvestil tudi pacientovega oziroma otrokovega osebnega zobozdravnika, zato pacient ne bo mogel dobiti nove napotnice za zdravljenje na račun ZZZS pri drugem ortodontu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:57 20. November 2013.

    šele tukaj se dogajajo korupcije in kriminal...!! Tukaj bi bilo potrebno pooštriti nadzor pri samih zobozdravnikih in njihovega dela. Strogo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.