Osvojite jutranjo rutino

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Priprava otrok na začetek dneva, odhod v šolo, dnevno varstvo ali športno dejavnost je septembra še posebno stresna tako za starše kot za otroke. Poskrbite, da jutranje zbujanje otrok ne bo stresno.
Oglej si celoten članek

Zbudite se dovolj zgodaj, da boste dan začeli v miru in ne v naglici, da boste imeli dovolj časa za skupen zajtrk in kratek jutranji klepet. Otroci naj vam zaupajo, kaj vse jih čaka tisti dan. Pri tem ne pozabite, da otroci ne smejo ponočevati; poskrbite, da bodo šli spat dovolj zgodaj. Za miren spanec je pomembna tudi večerna rutina. Večeri naj bodo sproščeni in mirni.

Kaj lahko storite, da jutranjo norijo spremenite v načrtovano jutranjo rutino?

1. Brez pogajanj

Pogosta jutranja napaka, ki jo starši šoloobveznih otrok storijo, je, da otrokom dajejo možnost za pogajanje. Otroku dajte vedeti, da izbire med posteljo in šolo ni, ter vzpostavite obvezno jutranjo rutino, ki se ji ne da izogniti.

2. Veriga prebujanja

Če imate več kot enega otroka, prebujanje začnite z največjim zaspancem ali s tistim, ki zjutraj potrebuje največ pomoči. Časovna razporeditev bujenja otrok se je namreč izkazala za učinkovitejšo.

3. Večerna priprava

Šolski nahrbtnik, prigrizke in obleko za naslednji dan izberite že večer prej. Otroci naj zvečer sodelujejo pri izbiri oblačil, vendar jim zjutraj ne dovolite zamenjav. In tega se držite!

4. Načrtujte jutranje 
izjeme

Občasno jutranje pospanje bodisi med šolskim tednom, prazniki, konci tedna ali ob posebnih priložnostih, bo otroku olajšalo razumevanje jutranjih rutine. Pomembno je namreč razlikovanje med normalnimi jutranjimi urniki in občasnimi predahi od rutine.

5. Dobra volja je najbolja

Jutra začnite sveže in optimistično. V vaši jutranji rutini se tako znebite čemernosti, kričanja in slabe volje, saj bo vaše dobro razpoloženje vplivalo na jutranje razpoloženje vašega otroka.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.