Otočje, ki lahko izgine že čez 30 let

Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati Foto: Reuters Kiribati
Tihomorska otroška država Kiribati, ki jo sestavlja 33 koralnih atolov, bo naseljiva le še največ 60 let.
Oglej si celoten članek

Predsednik Kiribatov Anote Tong je pred časom opozoril, da bodo prebivalci otočja na njem lahko živeli le še od 30 do 60 let, saj bo v tem času izginilo z zemljevida sveta. Otočje Kiribati, ki leži med Havaji in Fidžijem, se namreč dviga le dober meter nad morjem in mu zato grozi, da ga bo kmalu pogoltnil Tihi ocean.

Tamkajšnje oblasti se zato že zavzemajo za čimprejšnjo selitev prebivalstva na Fidži, kar bi bila prva podnebno spodbujena migracija v zgodovini. Prebivalstvo pa ne ogrožajo samo podnebne spremembe, temveč tudi množično onesnaževanje sladkovodnih virov.

Kako je trenutno videti otočje Kiribati, si oglejte v zgornji galeriji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.