"Otroci bolj cenijo igračo, ki so jo naredili sami"

Foto: arhiv vrtca izdelovanje igrače karton avtomobili igra Foto: arhiv vrtca izdelovanje igrače karton avtomobili igra
V enem od ljubljanskih vrtcev so se odločili, da v letošnjem tednu otroka najmlajše spodbudijo k skupinski igri z izdelovanjem igrač iz naravnih materialov.
Oglej si celoten članek

Tema letošnjega tedna otroka je Kako je biti otrok v današnji družbi? Vse povezane dejavnosti spodbujajo otroke k temu, da povedo, o čem razmišljajo, kaj doživljajo, čutijo in podobno, odrasle pa spodbuja k razmisleku, kaj lahko v današnji družbi naredijo več za otroke.

Otroci ostali brez vseh igrač

V ljubljanskem Vrtcu Otona Župančiča, v enoti Čurimuri so dobili idejo, da v tem tednu otrokom v vseh skupinah vzamejo igrače in s tem spodbudijo otroško ustvarjalnost in domišljijo. "Prednostna naloga našega vrtca je krepitev medsebojnih odnosov in človeških vrednot. Na podlagi vrednot, ki so v času, ko imajo otroci na voljo vedno več stvari, nekoliko potonile v pozabo, smo se odločili, da jim bomo vzeli vse igrače," je povedala vzgojiteljica Lidija Vereš iz omenjenega vrtca, ki s pomočnico vzgojiteljice trenutno varuje otroke, ki so stari od dve do tri leta.

"Prvi dan, se pravi v ponedeljek, smo vse igrače vpričo otrok pospravili. Že po eni minuti so se otroci sami začeli igrati kot skupina. Med seboj so se dogovarjali o pravilih, se skrivali pod omaro, začeli igrati s stoli in iz njih naredili vlak. Veselje je bilo nepopisno in igrač niso niti najmanj pogrešali. Tako smo še podkrepili sodelovanje in skupinsko igro, čeprav je v skupini kar nekaj individualistov," je Vereševa opisala prve odzive otrok.

Tulci postali daljnogled, iz kartona nastali avtomobili

Otroci pa se niso zabavali samo s skupinsko igro, so tudi izdelovali igrače iz naravnih materialov. Vsak v skupini je iz kartonskih škatel naredili svoj avtomobil, pobarval manjše škatle od sira, ki so postale gume, iz kartona so izrezali luči in jih pobarvali. Z vrstniki iz sosednje skupine so nato sestavili cel avtomobil. S svojimi mojstrovinami se bodo otroci te dni igrali.
Dan brez igrač pa je minil tudi tako, da so se otroci igrali s tulci, ki so postali daljnogled. Strokovne sodelavke bodo te dni uporabile še več odpadnega in naravnega materiala, iz katerega bo nastalo še več izdelkov.

Narejeno igračo bolj cenijo

Ker so v starostni skupini od dve do tri leta otroci bolj individualisti, je vzgojiteljica po igri brez kupljenih igrač opazila, da sta se med njimi okrepila sodelovanje in skupinska igra.

Ali so se pri ustvarjanju naučili kako novo besedo? "Mogoče je o tem še prekmalu govoriti, ker otroci ta trenutek to živijo. Drugače bo, ko bodo to podoživljali. So pa tisti, ki že povedo več besed, takoj rekli, da so brez igrač in so kazali navdušenje," je še povedala vzgojiteljica in dodala, da je pri njih videti in slišati komunikacijo ob dogovoru pri igri, zaznati sodelovanje in medsebojno pomoč, kar je bil njihov cilj.

"Bolj cenijo igračo, ki jo izdelajo sami, kot tisto, ki je kupljena in jim je na voljo. Igrač imajo še preveč in še sami ne vedo, s čim bi se igrali. Ko pa sami nekaj ustvarijo in v igračo vložijo trud, jo bolj cenijo," je še dejala naša sogovornica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.