Otroci morajo nositi sončna očala

Foto: Žurnal24 Če otrok ne želi nositi sončnih očal, njegove oči zaščitite s klobučkom.
Otroci morajo nositi sončna očala, opozarjajo oftalmologi. A starši se tega premalo zavedajo. Zakaj je zaščita tako pomembna in na kaj je treba paziti pri nakupu, preberite v nadaljevanju.
Oglej si celoten članek
Sončna očala za otroke – da ali ne?
"Otroci naj sončna očala začnejo nositi čim bolj zgodaj," svetuje oftalmologinja Maja Novak Brecelj . Sončna očala preprečujejo dostop škodljivih UV-žarkov do očesa in s tem zmanjšujejo možnosti za pojav sive mrene ali degeneracije rumene pege v poznejšem življenjskem obdobju. Ker so otroci po navadi soncu izpostavljeni še več kot odrasli, strokovnjaki svetujejo tudi dodatno zaščito s klobučki, igranje v senci, pri zelo majhnih otrocih pa zaščitno s plenico prek vozička.

 

Cene

Za kakovostna sončna očala za dojenčke boste odšteli okoli 20 evrov, za otroke do 12 let pa se cene očal v optikah gibljejo od 50 evrov dalje.
Pomembna je kakovost
Izbira otroških sončnih očal je čedalje večja, pri nakupu pa se namesto na videz osredotočite na kakovost. Očala naj bodo lahka in trpežna. Pri izbiri stekel je pomembno, da nudijo najvišjo zaščito pred UVA- in UVB-žarki, da so narejena iz kakovostnih materialov, pravilno brušena, prekriti pa morajo kar največje otrokovo vidno polje. Kot poudarja oftalmologinja Maja Novak Brecelj, je najpomembneje, da sončna očala kupite pri optiku, ki bo s pomočjo posebne naprave preveril zanesljivost navedene UV-zaščite in zanjo tudi jamčil.

Ker otroci radi posnemajo odrasle, so nad sončnimi očali navdušeni.

 
Starši se ne zavedajo nevarnosti
Žal pa se starši nevarnosti ne zavedajo. V optiki Pirc so nam povedali, da se starši za nakup sončnih očal za otroke odločajo bolj redko. Razlog za to pa je predvsem nepoznavanje problematike. Starši bi se morali zavedati, da se otrokovo oko do 12 leta razvije za 75 odstotkov in da s kakovostno zaščito lahko naredijo veliko in predvsem preprečijo pojav bolezni. Razveseljujoče pa je dejstvo, da starši posegajo po kakovostnih sončnih očalih, višjega cenovnega razreda in z visoko UV-zaščito. Bolj kot na videz se osredotočajo na kakovost, so nam še zaupali v optiki Pirc.

Zaščita tudi v oblačnem vremenu
Zdravniki opozarjajo, da je sončna očala treba nositi tudi ob oblačnem vremenu, saj nevarni UV-žarki prodirajo tudi skozi oblake. Za otrokove oči boste naredili največ, če boste poskrbeli za dobro zaščito ob kateremkoli vremenu.

Za strokovno mnenje smo povprašali oftalmologinjo Majo Novak Brecelj , dr. med., spec. oft.

Je zaščita s sončnimi očali primerna za otroke?
Seveda. Otroci bi sončna očala morali začeti nositi že kot dojenčki. Pomembno je, da so njihove oči dobro zaščitene s kakovostnimi sončnimi očali. Če pa je otrok premajhen in očal noče nositi, oči zaščitite s čepicami in klobučki, otrok pa naj se igra v senci.

Na kaj naj bodo starši pozorni pri nakupu sončnih očal za otroke?
Predvsem na kakovost. Staršem svetujem, naj očala kupijo pri optiku, ki lahko njihovo kakovost preveri z aparatom. Stekelca morajo imeti čim višjo zaščito in prepuščati čim manj UV-žarkov.

Kaj pa poceni sončna očala, so ta lahko škodljiva?

O pravi in primerni zaščiti govorimo takrat, ko so sončna očala kakovostna. Največ škode boste otroku naredite z izbiro nekakovostnih očal, ki prepuščajo preveč UV-žarkov.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.