Otroške igrarije s sencami

Foto: Arhiv Maribor 2012
Foto: Arhiv Maribor 2012
Na II. gimnaziji Maribor bodo ob 15. uri za otroke pripravili delavnice gledališča senc.
Oglej si celoten članek

Gledališče senc je pojav, ki obstaja v kulturah od Azije do Balkana, vsakič v drugačni, lokalni kulturi prilagojeni obliki. V vseh kontekstih je gledališče senc bilo in je izraz nižjih, družbeno nesprejemljivih ali revnih. Tradicionalne teme gledališča senc so revščina, lakota in izločenost. Glavni junak, Karadjoz, je revež z veliko otroki, ki s humorjem, triki in prevarami zmaguje, rešuje probleme in se norčuje iz vsega, kar je represivno.

Je simbol boja zoper kruto oblast, nasilno moč, nepravičnost, avtoriteto, pohlep in neumnost. Karadjoz še živi v Turčiji in Grčiji, kjer je to predvsem zabava za otroke – čeprav so vsebine predstav izrazito aktualno-politične. Skozi serijo delavnic o zgodovini gledališča, izdelavi in tehniki premikanja lutk bomo usposobili udeležence, da pripravijo in izvajajo lastne predstave.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.