Pahor gej ikona leta?

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Zlate tifanije. Gejevska scena bo nocoj podelila nagrade. Med nominiranci tudi Borut Pahor in Vinko Gorenak.
Oglej si celoten članek

Nocoj bodo v klubu Tiffany ob 20. obletnici AKC Metelkova prvič podelili nagrade gejevske scene – zlate tifanije. To so nagrade za posebne dosežke in ljudi, ki so lani zaznamovali domačo homosceno. Med nominiranci sta tudi predsednik republike Borut Pahor (za gej ikono leta) in nekdanji minister za notranje zadeve Vinko Gorenak (za naj strejta).

Grega V. v bitki za kar tri

Kategorije – teh je 17 – so tako odprte, za katere se je lahko glasovalo na spletu, kot zaprte narave (strokovna žirija). V kategoriji peder leta so nominirani pesnik Brane Mozetič, aktivist Miha Lobnik, dolgoletni lokalni faci Jedla in Peranič ter Grega Vehement, ki je nominiran tudi za gej ikono leta, pedra leta in naj žurerko. Grega, ki sicer dela tudi kot novinar, je za Žurnal povedal, da ga kot "vsakega zavednega državljana veseli, da lahko z izpostavljanjem stvari, katerih obstoj ne bi smel biti problematičen ali celo moteč", pripomore h krepitvi nacionalne zavesti, ki izhaja iz "temeljnih vrednosti slovenske osamosvojitve: svobode, spoštovanja in različnosti". Pričakuje pa tudi, da bo v kategoriji gej ikona leta gladko zmagal predsednik Pahor kot "simbol neomajnosti vrednot". Za gej ikono leta so nominirani tudi Lady Gaga, Jedla in Salome. Za naj življenjsko delo se bodo potegovali tisti, ki so v "relativno kratkem obdobju sceni doprinesli mnogo več kot navadni smrtniki", in sicer pesnik Brane Mozetič, v Londonu živeči Rene Volker, ki denimo tudi piše besedila za pesmi Omarja Naberja, transdiva Salome, Šuli in Wragetz.

V igri tudi škandal leta

V kategoriji škandal leta so nominirani zavrnitev družinskega zakonika, Cebuljeva, nastop Amarja kot Beyoncé, propad revije Modna ter spor med Green Moonom in K4 Roza. Za naj umetniški dosežek se bodo potegovali Anamarija Kanc, Andrej Brumen Cop, Igor Sviderski, Matic Bobnar in Somrak, za naj žur Fairy Queen Garden Party, Cesky Zabavky, koncert Marine Perazić, Supersonique Electronique in The Last Days of Occult Sacrifice, za naj didžeja pa Casio P, 
Guilty Eve, Miss K, Papi & Naj in Zenith Nadir. Prav tako bo nocoj znan naj strejt (heteroseksualec) leta, za katerega so poleg Gorenaka nominirani še Jaka Neon, Nenad, Marino in Zois.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 10:11 17. Marec 2013.

    Kdo to pravi, da mora posameznik deklarirat svojo spolno usmerjenost? Ti? Gejevska scena? Ali je to v ustavi? Ti bom …

  • 20:45 16. Marec 2013.

    V heteronormativni družbi (v kakršni živimo), se predpostavlja, da je vsak, ki se ne deklarira (in to javno, če je …

  • 20:29 16. Marec 2013.

    Aha, se pravi po tvojem gejevska scena ve za vsakogar ali je gej, ali je strejt, ali je bi ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.