Papaja za zdravo srce

Foto: Žurnal24 Sto gramov papaje vsebuje približno 45 kalorij.
Sprehodite se med policami z eksotičnim sadjem in poskusite papajo. Sočen in sladek sadež vas bo očaral s svojo aromo, hkrati pa poskrbel za vaše zdravje.
Oglej si celoten članek

Papaja je hitro prebavljiva in zelo hranljiva. Vsebuje veliko betakarotena, ki preprečuje poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali. Tako se tudi papaja uvršča med živila, ki varujejo pred nastankom rakavih bolezni. Papaja vsebuje tudi veliko vitamina C – dnevne potrebe po vitaminu C lahko zadovoljite že s polovico srednje velike papaje. Vsebuje tudi vitamin B5, provitamin A in manjše količine kalcija in železa.

Papajin sok
V zdravilne namene uporabljajo predvsem papajin sok, ki vsebuje encim papain, ki razkraja beljakovine, izločajo pa ga naša prebavila. Papain pomaga organizmu razgraditi aminokisline, ki jih telo sprejme s hrano, bogato z beljakovinami, preprečuje pa tudi kopičenje strupenih snovi. Kot encim proteolize (encim, ki razkraja beljakovine) ga uporabljajo v prehranski industriji za mehčanje mesa. V medicini ga uporabljajo pri mazilih za odstranjevanje grobe kože z ran, v ZDA pa ga uspešno uporabljajo kot alternativno zdravilo pri čiru na želodcu, kroničnih vnetjih želodčne sluznice, prebavnih težavah pri otrocih, morski bolezni in nekaterih vrstah slabokrvnosti. Papain lajša tudi bolečine, zato ga uporabljajo tudi v obliki injekcij za lajšanje bolečin pri zdrsu medvretenčne ploščice.

Za srce in ožilje

Privoščite si papajo, saj je ta sadež prava energijska bomba, bogata z mešanico encimov, ki krepijo srce in ožilje. Papaja deluje poživljajoče, povečuje moč in kondicijo, pospešuje nastajanje mišične mase, krepi imunski sistem, nekateri pa jo označujejo tudi za naraven afrodiziak.

Najboljša je surova

Papaja je najboljša, če jo uživate surovo – samostojno, v sadnih solatah ali iz nje pripravite sadni napitek. Narezano papajo pokapajte z limoninim sokom. Seveda lahko iz papaje pripravite tudi marmelado, nekateri pa iz nje pripravljajo tudi priloge k mesnim jedem, ribam in morskim sadežem.

Namig za nakup

Pri nakupu bodite pozorni na lupino okoli peclja – ta naj bo rumena, saj v nasprotnem primeru papaja ne bo dozorela. Če je le možno, izberite enakomerno rumen sadež. Če še ni popolnoma dozorel, ga pustite na sobni temperaturi, dokler ne porumeni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.