Poleg tega, da je paradižnik okusen v solatah, omakah ali juhah, spada tudi med zelo zdrava živila.
Raziskave, ki so jih opravili v Veliki Britaniji, so pokazale, da karotenoidno barvilo likopen, ki
obarva paradižnik rdeče, preprečuje nekatere oblike raka, saj zmanjšuje škodo, ki jo povzročajo
prosti radikali.
Nekdaj so zmotno menili, da je paradižnik nevaren in strupen, zato je postal priljubljen šele
ob koncu dvajsetega stoletja. Čeprav je sestavljen iz 92 odstotkov vode, vsebuje 13 vitaminov, 17
mineralov in številne druge rastlinske sestavine. Je dober vir kalija in betakarotena ter
zadovoljiv vir vitaminov C in E. Ste vedeli, da dva srednje velika paradižnika vsebujeta le 22
kalorij? Prav zaradi tega je paradižnik dobrodošel pri vsaki dieti.
Kuhan bolj zdrav kot svež
Rdečo barvo daje paradižniku likopen, ki poleg tega največ pripomore k zdravilnemu učinku
paradižnika. Poleg tega je likopen tudi učinkovit uničevalec prostega kisika v prostih radikalih.
Znanstveniki so ugotovili, da ljudje, ki uživajo velike količine paradižnika, redkeje umirajo za
vsemi oblikami raka, v primerjavi s tistimi, ki paradižnik uživajo redko. Poleg tega je likopen
pomemben del antioksidacijske obrambne mreže v koži, saj ji lahko zviša zaščitni faktor in tako
poveča možnost samozaščite kože pred škodljivimi sončnimi žarki. Vse te lastnosti pa seveda veljajo
za kuhan paradižnik, ki je veliko bolj zdravilen kot svež. Da bi izkoristili kar največ zdravilnih
zmožnosti likopena, strokovnjaki priporočajo uživanje paradižnika ne samo v solatah, ampak tudi v
omakah in juhah.
Varuje srce in ožilje
Paradižnik ima pomembno vlogo pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja.
Likopen s svojim antioksidacijskim delovanjem v telesu nevtralizira proste radikale in preprečuje
poškodbe celic in celične membrane, kar pa preprečuje nastanek vnetij. Ker je bogat s kalijem,
pripomore k doseganju primernega srčnega tlaka, zaradi kombinacije vitaminov B6 in folatov pa je
učinkovit pri preprečevanju nastanka bolezni srca.
S paradižnikom proti raku na prostati
Redno uživanje paradižnika zmanjšuje tveganje za nastanek raka na prostati, tveganje za
nastanek agresivnih tumorjev na prostati pa zmanjša za kar 50 odstotkov. Novejše študije kažejo, da
je paradižnik varovalno živilo tudi pred rakom dojk, materničnega vratu, mehurja, prebavil in
pljuč.
Paradižnik: Bolj zdrav kuhan kot svež
Se tudi vi radi sladkate s paradižnikovo solato? Res je, da je paradižnik zelo zdravo živilo, a svoje prave zdravilne lastnosti pokaže šele pogret ali kuhan.