Paradižnik, superživilo za moške in ženske

Foto: Žurnal24 V nasprotju s preostalim sadjem in zelenjavo je paradižnik najbolj zdravilen top
Čeprav je o paradižniku napisanega že veliko, ne bo odveč, če znanje o tem nadvse zdravem sadežu na kratko obnovite.
Oglej si celoten članek

Paradižnik, tako kot drugo sadje in zelenjava, kar poka od zdravja. Vsebuje 13 vitaminov – med njimi izstopata predvsem vitamin C in E –, 17 mineralov ter je bogat vir kalija in betakarotena.

Najbolj zdrav je kuhan
Ena od najbolj cenjenih in zdravilnih sestavin paradižnika je likopen, ki poleg tega, da paradižnik obarva rdeče, učinkovito uničuje proste radikale. Znanstveniki ga cenijo in povezujejo tudi z manjšo verjetnostjo pojava rakavih bolezni – tisti, ki jedo več paradižnika, naj bi za njimi zbolevali redkeje. Da pa bi izkoristili kar največ njegovih zdravilnih lastnosti, strokovnjaki priporočajo uživanje toplotno predelanega paradižnika v omakah in juhah.

Za moške
Paradižnik je eno od tistih živil, ki naj bi jih v večjih količinah uživali predvsem moški. Njegovo redno uživanje naj bi zmanjšalo tveganje za nastanek raka na prostati, tveganje za nastanek agresivnih tumorjev na prostati pa naj bi z rednim uživanjem zmanjšali za kar 50 odstotkov. Seveda pa niso njegove zdravilne sestavine nič manj zaželene tudi pri ženskah – zmanjševal naj bi možnosti za pojav raka na dojkah, materičnem vratu, mehurju, prebavilih in pljučih.

Kako kaj vaše srce?
Pomembno vlogo pa ima tudi pri zmanjševanju tveganja za nastanek bolezni srca in ožilja. Likopen s svojim antioksidacijskim delovanjem v telesu nevtralizira proste radikale in preprečuje poškodbe celic in celične membrane, kar preprečuje nastanek vnetij. Ker je bogat s kalijem, pripomore k doseganju primernega srčnega tlaka, zaradi kombinacije vitaminov B6 in folatov pa je učinkovit pri preprečevanju nastanka bolezni srca.

Zaščita pred sončnimi žarki
Čeprav je likopen pomemben del antioksidacijske obrambne mreže v koži in lahko samostojno ali v kombinaciji z drugimi hranilnimi snovmi poveča zaščitni faktor kože, pa le uživanje prekuhanega paradižnika v vročih dneh ne nudi zadostne zaščite pred škodljivimi sončnimi žarki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.