Pazljivo z repelenti

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pri uporabi repelenta bodite pozorni na deet.
Oglej si celoten članek

Deet, kemikalija v repelentih, ki odganjajo žuželke, je strupen pri vdihavanju, stiku s kožo in zaužitju. "Najobičajnejši neželeni učinki so draženje kože in sluznic ter kožne alergije," razlaga Lucija Perharič z inštituta za varovanje zdravja in dodaja: "V literaturi so opisani tudi primeri, ko so se ob nekajdnevni ponavljajoči se uporabi pripravkov z več kot 30 odstotki deeta pojavili zastrupitve z motnjami orientacije, hoje, govora in gibanja, zmedenost, epileptični krči in v posameznih primerih smrt."

Za otroke med 2. in 12. letom izberite repelent, ki vsebuje manj kot deset odstotkov deeta. Previdni morajo biti ljudje, nagnjeni k alergijam, in tisti, ki imajo akne ali luskavico.Repelente je varneje nanašati na oblačila, če pa jih  nanašate na kožo, se morate po nekaj urah umiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.