Pazljivo z zdravili za prehlad

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pršila za prehlajen nos in pordele oči so lahko strupena za otroke.
Oglej si celoten članek

Na ameriški FDA opozarjajo tudi, da nevarna zdravila lahko s seboj v hišo prinesejo tudi prehlajeni gostje, otrok pa jih najde med zvedavim brskanjem po žepih njihovih oblačil ali torbic. Goste zato opozorite, naj zdravila pospravijo na varno ali pa jih sploh ne jemljejo s seboj. Še pametneje pa bo seveda, če prehlajenih in bolnih prijateljev sploh ne povabite k sebi ter se tako izognete tudi morebitnim okužbam in boleznim.

Domača lekarna

V času prehladnih obolenj je vedno pri roki več vrst zdravil za lajšanje virusnih obolenj. Čeprav gre za zdravila, ki so za zdravje odraslih razmeroma nenevarna, pa za malčke lahko predstavljajo resno nevarnost. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je te dni izdala opozorilo, v katerem starše poziva, da vsa ta zdravila spravijo na varno pred otroki.

Škodljive učinkovine

Po navajanju FDA nevarnost predstavljajo predvsem zdravila, ki vsebujejo učinkovine tetrahidrozolin, nafazolin in oksimetazolin. Gre za snovi, ki ob pravilnem nanosu delujejo lokalno, ob zaužitju pa učinkujejo na celo telo. Znaki zastrupitve s temi snovmi so predvsem upočasnjen srčni utrip, plitko in počasno dihanje, otrok lahko tudi izgubi zavest. Če sumite na takšno zastrupitev, otroka nemudoma odpeljite k zdravniku.

Kapljice za nos in oči

Na ameriškem seznamu nevarnih zdravil so se znašla tudi zdravila, ki so na voljo v naših lekarnah, oziroma sestavine, ki jih vsebujejo tudi pri nas prodajana zdravila. Med njimi je več znanih in manj znanih znamk kapljic za blaženje vnetja in rdečice oči ter kapljice in razpršila za čiščenje nosnih poti. Celoten seznam izdelkov lahko najdete na spletni strani Fda.gov/Drugs/DrugSafety, vsebnost nevarnih učinkovin pa lahko preverite tudi na embalaži pred nakupom zdravila oziroma o tem povprašate farmacevta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.