Persona, ki vedno bolj duši

Foto: Žurnal24 Predstavo je režiral Janez Pipan. (Foto: Mini Teater Ljubljana)
V Mini Teatru na Križevniški ulici si lahko ob 20. uri ogledate izjemno dramo Ingmarja Bergmana z naslovom Persona.
Oglej si celoten članek

Bolniški sestri Almi (Janja Majzelj) dodelijo nego igralke Elisabet Vogler (Polona Juh/Pia Zemljič), ki je pred časom sredi predstave nehala govoriti. Skupaj odideta v zdravničino poletno hišo. Tam se Alma Elisabet vse bolj izpoveduje, pove ji tudi o svojem spolnem doživetju na plaži. Elisabet se na njena pripovedovanja z ničimer ne odziva. Ker je nenehno tiho, Alma ves čas govori. Ko Alma odide z Elisabetinim pismom na pošto, ga med potjo prebere in izve, da je psihično močnejša Elisabet izrabila njeno zaupanje in da nanjo gleda zviška. Ranljiva Alma zapade v osebnostno krizo.

Persona Ingmarja Bergmana je drama spopada, saj se v seriji prizorov dva glasova, eden zgovoren, drugi skoraj povsem odsoten in prenesen skozi prvega, na svoj način borita z življenjem.

Elisabet Vogler spregovori le dvakrat, dva kratka stavka, od teh le enega povsem samovoljno. Noče se odzvati svetu, ki jo sili v privzemanje vlog. Ironično, Elisabet je vendar igralka, nekdo, ki vloge ustvarja, prevzema, pooseblja, se pretvarja. Kot dramatis persona. Njeno nasprotje, Alma (duša), medicinska sestra, postopoma izdaja vse, kar ji leži na duši, dokler ne začuti, da jo molk, s katerim je obdana, vedno bolj duši.

Cena vstopnice je 15 evrov, za študente in upokojence 12.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.