Pet božičnih tržnic, ki jih morate obiskati

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vabimo vas na potep po prazničih tržnicah, na kozarček toplega punča in zvrhano merico dišečih praženih mandljev.
Oglej si celoten članek

Pravljični København

Čeprav so zimske noči na severu dolge in temne, jih Skandinavci znajo razsvetliti. Za božič se še posebno potrudijo, zato so prazniki v Københavnu kljub odsotnosti sončnih žarkov polni luči in topline. Vzdušje, ki se širi po mestnih ulicah, vrhunec doseže v znamenitem parku Tivoli, kjer je glavni tradicionalni božični sejem. Če sledite vonju praženih mandljev, cimeta in kuhanega vina, ga boste zagotovo našli. Že od daleč pa boste ugledali tudi pisano miniaturno rusko mestece z 12 metrov visoko baziliko, ki so ga lani zgradili posebej za ta namen in ga zaradi velikega navdušenja obiskovalcev ohranili tudi letos.
Tokrat pa so mu organizatorji dodali severnjaški del, kjer prebiva dedek Mraz s svojimi palčki in jeleni, česar bodo še posebno veseli najmlajši. Obiskovalce bo sicer privabljalo kar 50 stojnic z novoletnimi okraski, darili, slaščicami, pijačami in hrano. Park se okrog božiča pravzaprav spremeni v velik pisan praznično okrašen gozd, v katerem brez težav preživite celo popoldne in izpraznite svojo denarnico. Cene so med prazniki še nekaj višje kot sicer, zato bodite pripravljeni na to, da skandinavski božič pač ne more biti poceni. København sicer ponuja še več manjših in morda za odtenek dostopnejših sejmov, toda če želite izkusiti pravo stvar, je pravi naslov Tivoli.

Foto: Shutterstock Bruselj Razkošni Bruselj

V Bruslju se božična tržnica odvija kar na osrednjem trgu Grand Place. Letos bodo obiskovalcem ponudili veliko več od belgijskih tradicionalnih božičnih jedi in okraskov, saj bo tržnica mednarodno obarvana in se bo na njej predstavilo več držav. Belgija slovi po odličnem pivu in še okusnejših vafljih, zato bodo gurmani tudi na sejmu prišli na svoj račun. Zanje je namreč pripravljen prav poseben oddelek FooDPlaza, kjer je poleg tradicionalnih belgijskih in prazničnih dobrot na voljo še marsikaj. Sejemska ulica s stojnicami in hiškami bi raztegnjena merila kar dva kilometra, njen osrednji del pa sta drsališče in kavarna oziroma palačinkarna nad njim. V Bruslju vas bo očarala tudi letošnja praznična osvetlitev, saj je poleg klasičnih okraskov po mestnih ulicah razporejenih pet večjih svetlobnih umetniških instalacij, dih jemajoča pa je tudi 24 metrov visoka božična jelka iz lesa in železa. Njene utripajoče LED-lučke ustvarijo pravo predstavo, podnevi pa se lahko na to umetno drevo tudi povzpnete in si mesto ogledate z razgledne ploščadi. Letos se bo ob večerih drevo tudi pridružilo svetlobni predstavi Electrabel Nights, ki vsako leto poskrbi za dinamično osvetlitev fasad čudovitih stavb, ki obkrožajo trg. Smo omenili disko na ledu? Kaj pa jaslice? No, pravzaprav je vseh prazničnih dogodivščin v Bruslju toliko, da je najbolje, da ga obiščete in jih odkrijete kar sami. En dan ne bo dovolj.

Foto: Shutterstock Praga Praga

Prage je od naše prestolnice oddaljena dobrih 700 kilometrov, zato se tja lahko odpravite tudi z avtom ali vedno priročnim vlakom. Staro mestno jedro v predbožičnem času oživi in po ulicah zadiši po kadilu, sladkih dobrotah, kuhanem vinu in medenem likerju (medovini). Praški praznični sejem je razdeljen na glavnega, ki je na trgu Staroměstské náměstí, ter več manjših, a zato nič manj privlačnih. Vsak ima svojo posebnost. Tisti na Havlovem trgu je najstarejši, glavni ima največje božično drevesce, na razstavišču Holešovice pa si lahko ogledate celo vrsto prireditev za otroke in odrasle; letos se v prvi polovici decembra tam odvija sejem lončarstva in domačih obrti. Če se osredotočimo na ponudbo sejma na glavnem trgu, je poleg klasične ponudbe božičnih okraskov, jaslic, tradicionalnih slaščic ter tisoč in enega spominka zelo zanimiv tudi božični hlevček, v katerem lahko otroci pobliže spoznajo celo vrsto živali. Ob hlevu stoji lesena koča, v kateri se najmlajši lahko udeležijo izdelovanja okraskov in si ogledajo lutkovne predstave. Pozno popoldne ali zgodaj zvečer sejem obiščejo tudi v tradicionalna oblačila opravljene pevske skupine, ki prepevajo božične pesmi, ter folklorne plesne skupine. Prednost praznične Prage je v tem, da so vsa prizorišča v mestnem jedru in le nekaj korakov oddaljena med seboj. Najbolje bo, da se preprosto podate v staro mesto in se s kozarcem tople pijače v roki izgubite med stojnicami.

Foto: Shutterstock Dresden Božična piramida v Dresdnu

Dresdenski božični sejem ima že zelo dolgo tradicijo, saj se je svetu prvič predstavil daljnega leta 1434. Nemci ga poimenujejo Striezelmarkt, kar izhaja iz poimenovanja ene izmed božičnih slaščic, ki jo lahko v Dresdnu kupite na vsakem koraku. Za ta sejem je značilna predvsem zelo raznolika ponudba spominkov in dekoracij, saj gre v veliki večini za umetelno izdelane tradicionalne izdelke iz znamenitih krajev okrog mesta. Glineni izdelki iz Lusatie, ingverjev kruh iz Pulsnitza, plauenške čipke in številne druge posebnosti, ki jih ne morete kupiti nikjer drugje. Za večino teh izdelkov si lahko na sejmu ogledate tudi, kako nastanejo, saj obrtniki pridejo pokazat svoje veščine. Lahko bi rekli, da je Striezelmarkt najbolj tradicionalno orientiran med vsemi tovrstnimi sejmi, saj je njegova rdeča nit predstavitev zgodovine in običajev tega dela Nemčije. Dresden pa ima v prazničnem času še eno posebnost, tako imenovano božično piramido, okrašeno leseno konstrukcijo, ki se dviga kar osem metrov nad zemljo. Na njej stojijo različne božične figure, mednje na vrh pa se lahko povzpnete tudi sami. Poleg glavnega sejmišča se na manjših trgih in širših ulicah skrivajo še manjši sejmi, na enem izmed trgov pa vas čaka tudi drsališče. Pri načrtovanju obiska Striezelmarkta bodite pozorni le na to, da se sejemsko dogajanje zaključi že na predbožični večer. Če boste v prazničnem vzdušju po tem datumu, se boste morali odpraviti kam drugam.

Foto: Shutterstock Barcelona, Španija Drugačni prazniki v Barceloni

Kdor ima dovolj številnih različic kuhanega vina in cimetovih piškotkov, naj se letos po božično vzdušje odpravi na jug, v Barcelono. Na bogato okrašenem sejmu svete Lucije pred mestno katedralo namreč ne boste našli nič od tega – pričakale vas bodo številne stojnice, a ponudba na njih je precej drugačna kot v osrčju evropske celine. Na sejmu, ki ga po več kot 200 letih obstoja sestavlja še skoraj 300 stojnic, prednjačijo različne umetelno izdelane figurice za jasli, ki jih dopolnjujejo žive jaslice, ter lesene figurice tió. Katalonska tradicija zapoveduje, da je treba za tió lepo skrbeti vse do božiča, ko ga postavite pred kamin in vam čez noč prinese nekaj manjših daril. V ponudbi slaščic boste našli nešteto različic turrona (trde, lepljive slaščice iz oreškov, medu in drugih dodatkov) in božičnega kruha, brez dvoma pa se izplača izkoristiti priložnost in pobliže spoznati kulinarične dobrote, ki jih restavracije in gostilnice ponujajo zunaj sejemskega prizorišča.
Tudi barcelonski praznični sejem se, tako kot dresdenski, konča že 23. decembra, zato z obiskom ne odlašajte preveč. Še posebno če bi se radi izognili množici, ki zadnji večer mrzlično išče manjkajočo figurico za jasli in še zadnje sladko darilo, ki ga bo prinesel tió.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.