Pet korakov za odvajanje od plenic

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Odvajanje od plenic je postopek, ki traja, zato ne prehitevajte. Otrok naj bo pripravljen.
Oglej si celoten članek

Pravi trenutek za navajanje otroka na kahlico je, ko mu v mokri plenici postane neudobno in to tudi jasno izraža (si jo sam odveže, izrazi željo po previjanju ...), pokaže zanimanje, ko greste na stranišče, čez dan ostane suh več ur ... Vsekakor mora biti za ta korak telesno in duševno zrel, zato se tega lotite postopoma.

1. Spoznavanje s kahlico

Kahlico izberite skupaj. Morda jo bo najprej sprejel kot igračo, kmalu pa mu razložite, čemu je namenjena. Morda sprva nanjo položite kakšno otrokovo plišasto igračo ali dojenčka, da bo otrok dojel oziroma skozi igro spoznal namen kahlice. Ta naj bo zanimiva, da bo pritegnila otrokovo pozornost.

2. Opazujte ga

Da mora otrok na potrebo, boste z opazovanjem razbrali že z njegovega obraza; pri veliki potrebi se otroci včasih tudi skrijejo v kot, pod mizo ali gredo v drugo sobo. Ko opazite znake, otroku ponudite kahlico, veliko se pogovarjajte, ga sprašujte (ali ima mokro ali suho pleničko, ali ga tišči lulat ...); bolje večkrat kot premalo.

3. Pohvala obvezna

Ko otroku uspe napolniti kahlico (in sprva tudi ko pravočasno pove), ga obvezno pohvalite in spodbudite tudi za naslednjič. Za neuspehe in lužice na tleh ga nikar ne obsojajte, saj mu boste tako vzbudili strah in bo odvajanje težje, lahko pa se tudi zgodi, da bo otrok namenoma zadrževal vodo.

4. Primerna oblačila

Ko otrok pove, da ga tišči na stranišče, je treba (vsaj na začetku) ukrepati hitro. Dostikrat je zato odvajanje lažje poleti, ko so otroci manj oblečeni. Hlačke (ali krilo) naj bodo na elastiko, da se hitro slečejo, poskusite tudi z nepremočljivimi spodnjimi hlačkami. Po potrebi ne pozabite na obvezno higieno in umivanje rok.

5. Okolje

Privajanje na kahlico naj ne poteka v stresnem okolju. Če ste dobili novega družinskega člana ali je v družini prisotna kakšna bolezen, selitev, ločitev ali podobno, odvajanje za določen čas raje prestavite. Ne odvajajte istočasno tudi od dude.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.