Pet na dan za razvoj otroka

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pet na dan! Spodnje vrstice ne govorijo o zelo priporočljivih petih porcijah sadja in zelenjave dnevno, ampak o petih aktivnostih, ki naj bi jih starši vsak dan počeli z otrokom. Priporočila prihajajo iz Velike Britanije.
Oglej si celoten članek

Na Otoku se začenja nova nacionalna kampanja, ki bo staršem sporočala, kako lahko s petimi preprostimi aktivnostmi spodbudijo in izboljšajo razvoj otrok v prvih mesecih in letih njihovega življenja. Britanska vlada je k sodelovanju povabila mnoge: proizvajalce otroških igrač in hrane, založnike otroških knjig in številne druge. Namen kampanje je spremeniti odnos družbe do starševstva in vzgoje, "podobno kot se je v zadnjih 50 letih spremenilo razmišljanje o vožnji pod vplivom alkohola", pišejo britanski mediji. Kampanja cilja predvsem na revnejše Britance, "ki pogosto ne vedo, kako pravilno in vzgajati otroke". Strokovnjaki dodajajo, da se prav vsi, ki imajo otroke, o starševstvu vedno lahko naučijo še kaj več. Kakšna bodo torej priporočila akcije pet na dan za otroke? Sledi pet kratkih in jedrnatih povzetkov.

Berite otroku 15 minut. Otroški možgani se jezika najlažje učijo v prvih letih in izpostavljenost kar največ različnim besedam gradi besedni zaklad.

Igrajte se z otrokom na tleh 10 minut. Dojenčki željo po interakciji običajno pokažejo z žlobudranjem in gestami. Starši naj to spodbujajo s skupnim igranjem na otrokovi "višini" – na tleh.

Govorite z otrokom 20 minut, televizor naj bo medtem ugasnjen. Otroci iz revnejšega okolja običajno dnevno slišijo manj izgovorjenih besed kot otroci iz bogatejših družin. Z govorjenjem z
otrokom (brez prižganega televizorja v ozadju) starši spodbujajo verbalne in pismene spretnosti otroka in ga pripravljajo na šolo.

Bodite pozitivni in otroka pogosto pohvalite. Raziskave so pokazale, da "pozitivno starševstvo" lahko pomaga zmanjševati stres pri otroku ter krepi vezi med starši in otrokom. Otroci, ki odraščajo v manj privilegiranem okolju, so veliko manj verjetno deležni pohval.

Otroka zdravo hranite, kar pripomore k razvoju. Na tej točki se srečata pet na dan za otroka in pet porcij sadja in zelenjave na dan. Primerna prehrana pomaga razvoju možganov, dojenje pa je opredeljeno kot izjemno pozitivno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.