Pet namigov, kako odmašiti nos

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če imate zamašen nos, si pomagajte tako, da vlažite njegovo sluznico. Ponujamo nekaj nasvetov, kako si lahko pomagate sami.
Oglej si celoten članek

Izpiranje s slano vodo

Izpiranja so nas učili že stari starši in veliko lažje je to početi na morju, vendar če vam zimski čas tega ne omogoča, priporočamo, da slano raztopino poiščete v bližnji lekarni, lahko pa si jo naredite tudi sami. Raztopite okoli devet gramov soli v litru mlačne vode.

Para iz zeliščnega čaja


Zima je izgovor, da lahko pijemo več čaja, saj nas pogreje, pomaga pa tudi pri zamašenem nosu. Vdihavajte paro, ki prihaja iz čaja – za to najbolj priporočamo kamilice –, za kosilo pa si pripravite kakšno toplo juho ali enolončnico.

Pojdite v savno


Vdihavanje pare v savni bo odmašilo nos. Paro pa lahko naredite tudi doma, in sicer si privoščite dolgo toplo prho, po ploščicah v kopalnici pa lahko poškropite malo eteričnega olja ali pa si naredite parno kopel z eteričnimi olji kar v umivalniku.

Vlažite zrak


Dihanje vam bo olajšal tudi vlažen zrak. Pomagajte si z raznimi vlažilniki zraka ali pa na radiatorje položite lonec vode, ki vsebuje kakšno kapljico eteričnega olja – ta bo navlažila vaš prostor brez dodatnih stroškov. Pomagajo tudi vlažne krpe na radiatorjih.

Dvignite vzglavnik


Da boste ponoči lažje spali, si dvignite vzglavnik.

Če zamašen nos spremlja močan glavobol, ki kljub lajšanju traja več kot en teden, obiščite zdravnika. Alarmno je tudi, če sluz spremeni barvo, če iz nosu krvavite in če stanje spremlja vročina. Nezdravljen zamašen nos lahko namreč vodi v težave z dihali, zato to neprijetno nadlogo ne jemljite kot nepomembno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.