Solata. Jejte zeleno solato, še posebej kristalko, saj je ta bogat vir vitaminov A
, B in C, vsebuje pa tudi kalcij in kalij. Ste vedeli, da kristalka vsebuje več vlaknin kot mehka
solata? Razlog več, da jo na jedilnik uvrstite vsak dan.
Riž. Namesto klasičnega belega jejte rjavi ali integrirani riž. Ta vsebuje več
vlaknin in vitamina B in manj sladkorja. Poskusite.
Čaj. Odžejajte se z domačim ledenim ali toplim čajem brez ali z zelo malo sladkorja.
Pijte ga namesto sokov in drugih sladkih pijač in preprečite vnos skritih sladkorjev. Čaj vas bo
odžejal na zdrav način, poleg tega je tudi bogat vir antioksidantov in fitokemikalij, ki krepijo
imunski sitem.
Mleko. Ste že poskusili sojino mleko? V nasprotju s kravjim ta ne zvišuje ravni
holesterola, vsebuje pa tudi zelo malo nasičenih maščobnih kislin. Sojino mleko vsebuje lahko
prebavljiv kalcij, vitamine D in B, izoflavon in druge fitokemikalije. Pogosto ga obogatijo tudi z
antioksidanti, kot so vitamin A, C in E, ter omega 3 maščobnimi kislinami.
Sladica. Namesto tort ali kremnega sladoleda izberite sadno solato, lahko pa se
preizkusite tudi v pripravi domačega sadnega sladoleda.
Pet nasvetov za zdravo prehrano
Nasvetov za zdravo prehrano ni nikoli dovolj. Danes se spomnimo pet osnovnih, preprostih, a ključnih korakov, ki so osnova zdrave prehrane.