Pet pravil pametnega spanca

Foto: Žurnal24 Polurni dremež na kavču vam morda ne bo podaril globokega spanca, vendar kljub t
Ameriške raziskave kažejo, da je pomembnejša kakovost kot dolžina spanja, zato je čas, da se naučite spati pametno.
Oglej si celoten članek

Tudi če vam ne uspe spati osem ur dnevno, to še ne pomeni, da morate imeti podočnjake in se počutiti, kot da vas je povozil valjar. Naučite se spati pametno in kmalu boste odlične volje tudi z manj urami spanca. Ameriški zdravnik Ramlakhan v svoji knjigi Tired but Wired svetuje, da se držite naslednjih petih pravil.

1. Zjutraj najprej kava
V nasprotju z večino zdravnikov, ki pravijo, da je za dober spanec pomembno, kaj jeste zvečer, Ramlakhan pravi, da je pomembneje, s čim začnete jutro. Priporoča, da ga vedno začnete s črno kavo, ki prebudi telo in postane jutranja rutina za označevanja konca spanja.

2. Popoldanski spanec sprošča
Polurni dremež na kavču vam morda ne bo podaril globokega spanca, vendar kljub temu pripomore k sprostitvi in dobremu počutju, zato si ga kar privoščite. Tudi to, da ste čez dan bolj sproščeni, bo namreč pripomoglo k temu, da boste zvečer prej zaspali in bolje spali.

3. Upoštevajte sanje
Pomembno vlogo v procesu spanja imajo tudi sanje. Nikar jih ne ignorirajte − zapišite si ponavljajoče sanje in bodite pozorni na nočne more. Te vam hočejo povedati, da se morate soočiti s težavami. Ko jih boste rešili, se vam bo vrnil tudi miren spanec.

4. Varno okolje je bistveno
Tako ljudje kot tudi živali za miren spanec potrebujemo občutek varnosti. Tega boste dosegli, če boste zatemnili prostor, zaprli vrata in utišali vse moteče zvoke. Iz spalnice odstranite telefon in elektronske naprave.

5. Jasno ločite delo in počitek
Tu se Ramlakhan osredotoča predvsem na fizično delo. Kdor je večino časa telesno nedejaven in dan presedi pred ekranom računalnika, bo imel težave pri spanju, saj telo ne bo zaznalo jasnega prehoda iz enega v drugo stanje. Ločite ju lahko tako, da se pred spanjem dobro razgibate.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.