Pik v usta je nevaren

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
K zdravniku pojdite, če vas žuželka piči v usta ali grlo, če ste na pik alergični ali če je pikov več.
Oglej si celoten članek

"Piki čebel, os in sršenov so boleči, nevarni pa le, če vas žuželka piči v usta ali žrelo ali če ste na pik alergični," pravijo na inštitutu za varovanje zdravja (IVZ). "Če vas žuželka piči v usta ali žrelo, dajte na vrat, brado in usta hladne obkladke ter takoj poiščite zdravniško pomoč," razlagajo na IVZ. Oteklina, ki nastane, namreč ovira dihanje in lahko povzroči zadušitev.

Mesto nad pikom podvežite

Takojšnjo zdravniško pomoč potrebujejo tisti, ki so na pike alergični. "Znaki alergije so obsežna oteklina na mestu pika, izpuščaj, otekanje vratu in obraza, zoženost grla, piskanje v pljučih in oteženo dihanje, slabost in bruhanje, omotičnost ter izguba zavesti," naštevajo na IVZ. Strokovnjaki svetujejo, da na mesto pika takoj položite obkladke z ledom ali ga namažete z antihistaminsko kremo. Če gre za pik na roki ali nogi, podvežite nekaj centimetrov nad mestom pika, čim bliže trupu. Če se oteklina razširi do povoja, ga je treba premakniti za od pet do deset centimetrov. Pomembno je tudi, da ob piku počivate.

Ob paniki se kačji strup širi hitreje

V toplem vremenu so iz svojih skrivališč prišli tudi plazilci, vključno s kačami, tudi strupenjačami. Strup evropskih kač povzroča predvsem hude bolečine, nevaren pa je tudi zaradi salmonele.

Po piku k zdravniku

Kače zelo dobro zaznavajo tresljaje, ki se širijo po tleh, zato nas začutijo veliko prej, kot jih lahko zagledamo, in pred nami zbežijo. "Seveda pa se lahko zgodi nesreča in na kačo stopimo nenamerno. Če nas vendarle ugrizne, ostanimo prisebni! Rano le očistimo, da ne nastane bakterijska okužba, nad njo napravimo obvezo, da upočasnimo širjenje strupa po telesu, in se odpeljimo k zdravniku. Še bolje, če nas pelje kdo drug. Nikoli ne tekajmo ali hitimo! Ob pospešenem delovanju srca se strup širi hitreje," pravi Aleš Lubej, ljubitelj in poznavalec kač. Zdravnik po navadi predpiše le zdravila proti bolečinam. Protistrup se uporablja redko, navadno le, če gre za alergijsko reakcijo.

Plazilci prenašajo salmonelo

Posebno pozorni pa moramo biti tudi, če nas piči kača, ki ni strupena. "Obstaja namreč možnost bakterijske okužbe. Vsi plazilci so prenašalci bakterije salmonele, s katero normalno živijo v simbiozi, za človeka pa je lahko zelo nevarna," opozarja Lubej.

(Ne)strupene

Zdravega odraslega človeka ne more ubiti nobena evropska strupenjača. Ogroženi so le zelo majhni otroci, stari ljudje in alergiki. Pri zdravem človeku je lahko nevaren le ugriz v glavo ali vrat. Zadnji smrtni primer zaradi pika kače je bil v Sloveniji takoj po koncu druge svetovne vojne, ko je deklica umrla zaradi alergije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.