Pikajo zvečer in zjutraj

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tudi pri nas postaja tigrasti komar vse večja nadloga, pred katero se je izjemno težko braniti. Neprijetno srbeči piki lahko povzročijo pravo oteklino, običajni repelenti pa teh komarjev sploh ne zmotijo, kaj šele da bi jih odgnali.
Oglej si celoten članek

Tudi pri nas postaja tigrasti komar vse večja nadloga, pred katero se je izjemno težko braniti. Neprijetno srbeči piki lahko povzročijo pravo oteklino, običajni repelenti pa teh komarjev sploh ne zmotijo, kaj šele da bi jih odgnali. Toda obstaja več načinov, kako se izogniti neprijetnim tigrastim
zverinicam.

Prilagodite urnik komarju

Tigrasti komarji imajo to neprijetno lastnost, da pikajo tudi čez dan, najdejavnejši pa so dve uri po sončnem vzhodu in dve uri pred sončnim zahodom, ravno takrat, ko je v času poletne vročine najprijetneje posedati na prostem. Najpreprosteje je, da se takrat umaknete na varno. Če se boste kljub temu podali ven, se oblecite v “primerna oblačila svetle barve z dolgimi rokavi in hlačnicami”, svetujejo na zavodu za zdravstveno varstvo. Doma ne pozabite na mreže proti komarjem, saj običajni repelenti za rabo v prostoru in sveče proti komarjem teh ne bodo pregnale. Količino komarjev lahko zmanjšate tudi tako, da z vrta odstranite vso stoječo vodo, tudi iz podstavkov za rože in zalivalnikov.

Repelenti z več deeta

Če se vam komarjem nikakor ne uspe izogniti, v skrajni sili posezite po repelentih, ki morajo vsebovati učinkovino pikaridin ali vsaj 30 odstotkov kemikalije za odganjanje mrčesa deet. Ker je ta strupena in je v prevelikih količinah lahko človeku nevarna (tudi v normalnih količinah pogosto vzdraži kožo), so takšna sredstva neprimerna za rabo pri otrocih in nosečnicah pa tudi sicer se jim je pametno izogibati. Uporaba naj bo omejena na primere, ko res nimate druge izbire.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.