Piknik brez čevapčičev

Foto: Shutterstock piknik, hrana Foto: Shutterstock Tatziki Foto: Shutterstock preliv, solata Foto: Shutterstock jagode, čokolada
Čevapčiče in pleskavice zamenjajte z zelenjavo in pomakami, mizo in stole pa s podlogo.
Oglej si celoten članek

Zdravo. Besedo piknik po navadi povezujemo z žarom in pečenjem čevapčičev, ražnjičev in podobnega. Vendar lahko za piknik pripravite tudi zelenjavne jedi, namaze, solate in sadje, ki jih pripravite doma in jih sproščeno pojeste v naravi.

Manj pripomočkov

Hrano živalskega izvora telo težje in počasneje prebavlja, zato postanemo utrujeni in zaspani. Če boste čevapčiče in pleskavice zamenjali z zelenjavo, vam bo ostalo več energije za prijetno druženje. Druga prednost tovrstnega piknika je, da lahko veliko hrane pripravite že doma – solate, namaze, zloženke –, jo spravite v primerno velike posodice in poskrbite, da ostane hladna. Tretja prednost: hrano, ki je ni treba rezati, boste veliko lažje pojedli na podlogi za piknik ter ne boste potrebovali stolov in miz.

Zelenjava na žaru

Bučke, gobe, paprika, beluši, mlada čebula, češnjev paradižnik, mlad krompir, stročji fižol, beluši, koromač ... Vse to je zelenjava, ki jo lahko tudi popečete na žaru. Za peko jo narežite na večje kose ali pripravite nabodala, jih na hitro popecite in postrezite s prilogo, kot je tatziki ali humus, sezamovim prelivom in s popečenim kruhom, natrtim s česnom.

Sadje za sladico

Na pikniku, ki ga pripravite na vroč poletni dan, je seveda treba poskrbeti tudi za ohladitev telesa – ne le s pijačo in primerno senco, ampak tudi s hrano. Najprimernejše je seveda sadje, ki ga ponudite kot sladico. Tudi sadno solato, denimo iz jagod, kivija, banan, jabolk, pomaranč, lubenice, ananasa, borovnic, lahko pripravite že doma. Prelijte jo z limonovim sokom, posladkajte z rjavim ali vaniljevim sladkorjem, lahko pa jo tudi pokapate s prošekom ali maraskinom. Iz kompaktnejšega sadja pripravite nabodala, k sadju pa postrezite tudi katero od čokoladnih pomak.

Kadar so med gosti ljubitelji sira ...

Piknik lahko popestrite tudi s sirom, vendar pozor – ni vsak sir primeren za žar, primerna pa mora biti tudi temperatura; pri previsoki se bo skorja sira začela topiti, notranjost pa bo ostala hladna.

Najprimernejši za žar je halumi, ciprski sir v slanici. Narežite ga na rezine in položite na žar.
Foto: Shutterstock Figa, fige
Svež, čvrst ovčji sir iz slanice ovijte v liste radiča ali tanke rezine bučk, nataknite na zobotrebec in popecite.

S krepkimi sirnimi nadevi napolnite zelenjavo, na primer jajčevce, bučke, radič ali liste ohrovta, in na hitro popecite na žaru. Nadev pripravite iz svežega sira z zelišči, rikote ali mehkega sira z belo ali modro plesnijo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.