Piramido zamenjal krožnik

Foto: www.choosemyplate.gov
Foto: www.choosemyplate.gov
Strokovnjaki so že velikokrat spremenili prehransko piramido, ki svetuje, kako naj bi jedli. Namesto na piramido pa se zdaj lahko zanesete tudi na krožnik – pri predstavitvi je sodelovala tudi Michelle Obama.
Oglej si celoten članek

Popolno razmerje in količina žitaric, sadja, zelenjave, beljakovin in mlečnih izdelkov je prikazano na ilustraciji ameriške Agencije za kmetijstvo (USDA), ki je znamenito prehransko piramido zamenjala s krožnikom – trikotnik je torej postal krog. Prehranski krožnik (Nutrition Plate) so predstavili na spletnem naslovu www.choosemyplate.gov, krožnik pa lahko "preberete" zelo hitro. Razdeljen je na štiri ne čisto enako velike dele: dva večja dela sta namenjena zelenjavi in (polnovrednim) žitaricam, malo manjša dela krožnika pa sadju in beljakovinam. Sadje in zelenjava skupaj zasedata ravno polovico krožnika. Na posebnem krožničku pa se skriva še peta skupina, in sicer mlečni izdelki.

Ne le meso

Strokovnjaki so opozorili, da se prehranski krožnik od piramide pomembno razlikuje tudi v tem, da so izpostavljene beljakovine, s čimer želijo opozoriti, da "obstajajo tudi drugi viri beljakovin, ne le meso", torej stročnice, ribe ... Michelle Obama, ki je sodelovala pri predstavitvi prehranskega krožnika, je bila pobudnica že številnih projektov v ZDA, povezanih z debelostjo pri otrocih. Obamova je ob tej priložnosti povedala: "Vsi smo bombardirani s toliko prehranskimi priporočili, da je težko najti čas in voljo, da bi predelali vse te informacije. Ko gre za prehranjevanje, kaj je lahko preprostejše kot krožnik?"

Manj zapleten kot piramida

Ker je prehranski krožnik videti precej manj zapleten kot prehranska piramida, v ZDA upajo, da bodo načela pravilne, zdrave prehrane lažje usvojili tudi manj izobraženi Američani, med katerimi je delež debelih najvišji. Tudi prehranski strokovnjaki po svetu so se že dolgo strinjali, da prehranske piramide večino ljudi le zmedejo. Več o prehranskem krožniku bomo zagotovo lahko prebrali že kmalu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.