Po glasu se pozna moč

Foto: Žurnal24 (Foto: Shutterstock)
Glas moškega naj bi izdajal tudi njegovo fizično moč, kažejo zadnje ameriške raziskave.
Oglej si celoten članek

Globok glas nakazuje predvsem moč v zgornjem delu telesa, pravijo znanstveniki, ki so sodelovali v mednarodni raziskavi, s katero so dokazali to trditev. Vanjo so vključili moške in ženske z vsega sveta in iz najrazličnejših okolij, da bi tako izključili druge dejavnike, ki bi lahko bili povezani z večjo močjo.

Moč in agresivnost
Poleg tega, da je imela večina moških z globokim glasom močnejše roke in ramena od tistih z višjim glasom, so bili v svojem vedenju tudi veliko agresivnejši. Pogosteje so se zapletali v pretepe in prepire, živeli so burnejše in bolj tvegano življenje. Seveda so jo zaradi svoje moči in agresivnosti v pretepih večinoma tudi bolje odnesli.

Za ženske trditev ne velja
V nasprotju z moškimi ženske z globljimi glasovi niso nujno dvometrašice z mišičastimi rameni. Pri njih znanstveniki niso odkrili nobene povezanosti med višino glasu in fizičnimi zmožnostmi. Tudi nežno zveneča gospodična vas torej lahko premaga v merjenju moči – in obratno.

Krivi so predniki
Najbrž je vzrok za takšne rezultate opravljene raziskave ta, da je ljudem naravni razvoj tako pomagal pri izbiri nasprotnikov v boju, sklepajo znanstveniki. Globoko doneč glas je bil vedno opozorilo, da imate pred seboj mogočnega nasprotnika, ki se ga je treba bati. Ženske bojnih sposobnosti nikoli niso potrebovale, zato pri njih globok glas ni povezan s fizično močjo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.