Pobegnite na toplo

Foto: Luka Pongrac razno 04.12.13. popotnik, maroko, dopust, potovanje, foto: Luka Pongrac
Ob izbiri potovanja se mi je Maroko vedno zdel ena od tistih držav, ki je tako blizu, da "bom že nekoč šla". Predsodek se razblini, ko se čez gorovje Atlas spustiš na jug. Zgolj tri ure z letalom oddaljen Maroko je bolj afriški kot bi pričakoval.
Oglej si celoten članek

Najceneje iz Italije

Potovanje v arabski svet lahko začnete že v Benetkah, če se odločite za maroški nizkocenovni let z družbo Air Arabia. Pri zgodnji rezervaciji je mogoče leteti že za kakih sto evrov na osebo, če izberete Ryanair in kombinacijo kakega drugega letališča, pa tudi za nekaj deset evrov.

Dekorativni luksuz

Riad ali pa dar – to sta ključni besedi za vas, če niste navdušeni nad konvencionalno hotelsko nastanitvijo. Številni družinski riadi so v lasti Evropejcev, veščih trikov, ki pritegnejo popotnike: izjemen občutek za detajle in barvite dekoracije v lokalnem slogu, božanski zajtrki, celo miniaturni bazeni in sončne razgledne terase. Vse to je mogoče najti v najbolj skritih ulicah v labirintu med seboj podobnih mestnih medin Feza, Marakeša ali Essaouire. Za riad v Fezu, v katerem stene tik pod stropom krasijo miniaturni mavrični vitraži, sva z možem odštela 68 evrov, sicer pa sva v podobno simpatičnih družinskih prenočiščih spala od 20 evrov na osebo na noč. Po urah in kilometrih hoje po neskončno dolgih bazarjih si hvaležen, da se lahko zatečeš v razmeroma dostopen miniluksuz. Če boste varčnejši pri prenočišču, pa boste kak dirham več lahko namenili dobesedno neskončni ponudbi usnjenih torbic, sandalov, keramike, arganovega olja, šalov in nakita – vse večinoma iz Maroka.

Na avtobus brez strahu

Tudi najbolj skeptični bodo z avtobusnimi prevozi zadovoljni – linija Supratours, ki južno od Atlasa nadomešča odsotno železnico, ima velike in udobne avtobuse za večje razdalje, sicer pa velja v Maroku najeti tudi avtomobil (od 30 evrov na dan, če imate srečo). Z izjemo mestnih središč so glavne ceste razmeroma prazne, ravne in v dobrem stanju. Z avtomobilom boste najlažje obiskali fascinantne kanjone, zgodovinske utrdbe, peščeno puščavo in bujne palmove oaze – povsem drugačnih dimenzij od tistih, ki ste jih morda vajeni iz tropske Azije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.