Poceni pijače so sumljive

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
V Sloveniji imamo le enega ali dva primera zastrupitve z metanolom na leto.
Oglej si celoten članek

Po poročilih o množičnih zastrupitvah z metanolom na Češkem je Inštitut za varovanje zdravja (IVZ) Republike Slovenije preveril, kakšno je pri nas stanje na tem področju. Na srečo so tovrstne zastrupitve pri nas razmeroma redke, saj na leto zdravniki obravnavajo le enega ali dva
primera.

Sumljive poceni pijače

Vsebnost metanola v alkoholnih pijačah je različna, po podatkih IVZ pa ga je pri nas največ predvsem v vinu iz grozdja necepljene vinske trte in šmarnici. Za preprečevanje zastrupitve z metanolom je pomembno predvsem izogibanje alkoholnim pijačam, ki so bodisi zelo poceni bodisi neznanega porekla, svetujejo na IVZ. Metanol je v pijači namreč težko zaznati, saj je brezbarven, prijetnega vonja in ostrega okusa.

Drugačna pijanost

Na zaužitje metanola lahko kaže pijanost, ki je nekoliko drugačna kot pri etilnem alkoholu in jo spremljajo tudi bolečine v želodcu. Če sumite na zastrupitev, takoj pokličite zdravnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.