Poiščite pravi cvetlični lonec

Foto: Žurnal24
Lončnice poleg svetlobe, vlage in ustrezne prsti potrebujejo tudi pravi cvetlični lonec, v katerem bodo razmere za rast čim ugodnejše. Kako torej izbrati ustrezen cvetlični lonec?
Oglej si celoten članek

Pri izbiri cvetličnih loncev poskusite upoštevati naslednje:
- prostor, kjer bo rastlina v loncu stala: v enem prostoru naj bodo cvetlični lonci iz enakega materiala, lahko pa so različnih velikosti ter morda celo različnih barv in oblik
- skladnost med sobno rastlino in cvetličnim loncem: za večje rastline uporabite težje, stabilne lonce
- prezimovanje rastlin: za rastline, ki bodo prezimile na prostem, izberite lonce, ki so odporni proti zelo nizkim temperaturam

Cvetlični lonci iz različnih materialov se med seboj precej razlikujejo. Glinasti lonci so zračni, stabilni in porozni. Rastline zato potrebujejo pogostejše zalivanje. Primerni so predvsem za sezonsko cvetje na prostem. Ko jih prinesete domov, lonce najprej za dan ali dva potopite v vodo in šele nato vanje sadite. Tako bodo vpili manj vlage iz substrata. Keramični cvetlični lonci so lažji in ne prepuščajo vlage, njihova prednost pa je, da so na voljo v veliko barvah in celo vzorcih. Leseni cvetlični lonci imajo sicer zelo dobro toplotno izolacijo, a so neodporni proti vlagi. Cvetlični lonci iz umetnih materialov morda res niso najlepši, a so lahki, trpežni in dolgo zadržujejo vlago v substratu. Imajo še eno odliko – zelo preprosto se jih čisti. Za zunaj so primerni tudi betonski in kamniti lonci, ki so zelo težki, a zato tudi zelo stabilni.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.