Pokurite kalorije z maščobami

Foto: Žurnal24 Tudi z maščobami lahko pokurite svojo energijo. Bi si mislili?
Pozabite na prepečenec in solato z limono - do želene postave lahko pridete tudi brez odrekanja. Si lahko mislite, da vas lahko naredijo vitke tudi maščobe? Spoznajte jih.
Oglej si celoten članek
Kokosovo olje
Večina olj, vključno z olivnim in koruznim, se po zaužitju pretvori v maščobno kislino, ki se pozneje veže na obstoječe maščobne celice. Kokosovo olje pa je bogato z redkimi maščobami, ki spadajo v skupino trigliceridov. Po zaužitju krožijo po telesu, nato pa izgorijo v obliki energije.
In uporaba? Kokosovo olje zamenjajte z maslom, z njim zabelite zelenjavo. Pozor – nikoli ga ne uporabljajte za cvrtje! Kupite ga v prodajalnah z zdravo prehrano, a pazite, da izberete deviško kokosovo olje, saj je boljšega okusa. Vseeno bodite pri uporabi previdni in ga kombinirajte z drugimi olji, saj tudi pri njegovem uživanju obstaja možnost povečanega holesterola.

Enova
Tradicionalna olja vsebujejo tri maščobne kisline, medtem ko olje enove le dve. Prav zato jih telo obravnava drugače, na enak način kot kokosovo ojle, torej izgori v obliki energije. Ljudje, ki pri nizkokalorični dieti zaužijejo 15 odstotkov vseh dnevnih vnosov kalorij, z oljem enove (približno tri do osem čajnih žličk) izgubijo odstotek več telesne teže in tri odstotke  več maščobe v primerjavi s tistimi, ki uživajo rastlinsko olje.
In uporaba? Naravni okus olja enove je odličen za solatne prelive. Z njim lahko tudi pečete, vendar ga ne uporabljajte za cvrtje, saj pri visokih temperaturah spremeni barvo in okus. Minus olja enove je cena, ki je kar nekajkrat višja od cene običajnih olj.

Maslo iz oreščkov

Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki uživajo maslo iz oreščkov, pogosteje vitkejši od drugih ljudi. Zakaj? Kombinacija proteinov, maščob in vlaknin daje občutek sitosti in tako čez dan pojeste manj.
In uporaba? Maslo iz oreščkov uporabljajte pri pripravi azijske hrane, za omake ali kot namaz pri zajtrku. Več vlaknin ima maslo v kosu, lahko pa izberete tudi kremnega. Bodite pozorni, da izberete naravno maslo brez dodanih maščobnih olj.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.