Dieta z nizkim glikemičnim indeksom (GI), ki jo je razvil dr.
David Jenking, profesor za prehrano na univerzi v Torontu, temelji na hitrosti
razgradnje hrane v glukozo, ki jo telo porabi kot energijo. Živila z nizkim GI se v nasprotju s
takšnimi z visokim v telesu predelajo počasneje in tako podaljšajo občutek sitosti.
Prednost ni le izguba kilogramov
Glavna prednost diete niso le izgubljeni kilogrami, ampak tudi dobro počutje – dieta namreč
spodbuja izločanje serotina, ki je odgovoren za dobro počutje, zavira željo po sladkem, saj
nadzoruje raven krvnega sladkorja, podaljša občutek sitosti in znižuje stopnjo slabega holesterola.
Prednosti diete pa so bile potrjene tudi z različnimi znanstvenimi raziskavami.
Rdeča, rumena in zelena
Osnovno vodilo diete in živil, ki jih lahko uživate, so barve semaforja. Živil, ki so
obarvana rdeče, naj bi se v prehrani izogibali, rumena živila lahko uživate občasno in v manjših
količinah, zelena pa so tista, ki ponujajo pestre možnosti kombiniranja in uživanja skoraj brez
omejitev. Pred vami je le nekaj živil iz vsake barvne skupine:
Rdeča: beli kruh, razno sladko pecivo in slani prigrizki, klobase in drugi slani
ter suhomesni izdelki, marmelade in džemi, polnomastno mleko in jajca.
Rumena: ržen kruh, puranja šunka, basmati riž, polposneto mleko in kuhan krompir.
Zelena: polnozrnat kruh, sadje, kot so jabolka, hruške, breskve, grenivke, kivi,
grozdje in češnje, otrobi, posneto mleko, jajčni beljak, pusta slanina, marmelade in džemi brez
dodanega sladkorja, polnozrnati in ovseni kosmiči, kaša, zelenjava, kot so zelje, cvetača, brokoli,
bučke, jajčevci in špinača, rjavi riž, oves ter polnozrnate testenine in beli špageti.
Sestavite svoj jedilnik
Živila iz zelene skupine kombinirajte v manjših količinah s tistimi iz rumene. Če obrok
sestavite pretežno iz zelenjave, po potrebi dodajte tudi vlaknine, kot so oves, otrobi, fižol,
izogibajte pa se uporabi maščob. Testenine pripravite tako, da jih skuhate al dente. V jedilnik pa
ne pozabite vključiti niti rib in belega pustega mesa. Na tehtanje obrokov in štetje kalorij
pozabite, občasno pa si lahko privoščite košček temne čokolade. Ne pozabite na prigrizke – poljubno
jih uvrstite med tri glavne obroke.
Kritičen pogled
Čeprav lahko sestavite pester jedilnik, se pogosto pojavi težava pri dejanski vsebnosti GI v
živilih. Te pogosto dobimo v kombinaciji s soljo ali maščobo, ki njihovo hranilno vrednost znatno
zmanjšajo.
Poletna SOS-dieta
Če se prvi skok v kopalke približuje s svetlobno hitrostjo, vi pa bi se vseeno radi do takrat znebili nekaj odvečnih centimetrov, poskusite s poletno SOS-dieto, ki temelji na živilih z nizkim glikemičnim indeksom.