Pomemben dan za slovenščino v Prekmurju

Foto: Žurnal24 Cerkev BOBO
Pred sto leti se je v času močne madžarske asimilacijske politike odvil prvi misijon v slovenskem jeziku v Beltincih.
Oglej si celoten članek

Slovenski misijon v Beltincih je med 25. oktobrom in 4. novembrom 1907 potekal v za Slovence med Muro in Rabo neprijaznih časih. Madžarska oblast je namreč želela to pokrajino hitro potujčiti, čemur pa se je po robu postavil takratni beltinski župnik Peter Kolar, pojasnjujejo v mariborski nadškofiji. Tako je povabil lazariste iz Celja, da so prvič v Beltincih vodili misijon v domačem jeziku, kar je bil za tisti čas pogumno narodno zavedno dejanje, poudarjajo v nadškofiji. Po njihovih besedah prvi cerkveni misijon v slovenskem jeziku v veliki meri prispeval k nadaljnjemu prebujanju narodne zavesti med Slovenci, ki so živeli med Muro in Rabo, in je s tem posredno prispeval h priključitvi Prekmurja k matični domovini.

Visok jubilej bo mariborska nadškofija danes ob 18. uri obeležila s spominsko sveto mašo v beltinski cerkvi, ki jo bo daroval mariborski pomožni škof Jožef Smej. Po maši bo v cerkvi potekala še slovesna akademija s številnimi pevskimi zbori in glasbenimi izvajalci, na kateri bo slavnostni govornik Vink Škafar

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.