Popeljite se z vozom skozi čas

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Rimski jantarni voz, vitezi, srednjeveška glasba, tržnica in še marsikaj konec tedna v prestolnici.
Oglej si celoten članek

Po Križevniški ulici, Bregu, Prešernovem in Kongresnem trgu se bo v soboto dopoldne z rimskimi legionarji in srednjeveškimi plesalkami popeljala replika jantarnega voza, ki prihaja iz najstarejšega poljskega mesta Kalisz.

Voz je potoval po jantarni poti ter obiskal slovaški Martin, madžarski Sopron in italijansko Adrio. V Sloveniji se je ustavil še na Ptuju, s svojimi postanki pa je povezal mesta, ki so v rimskem času na jantarni poti igrala pomembno vlogo,” pojasnjuje Bogumiła Płachtej Pavlin s poljskega veleposlaništva. Poljska se namreč v sklopu predsedovanja Evropski uniji pri nas predstavlja z enim od svojih največjih ponosov – jantarjem, ki mu bosta poleg sprevoda posvečeni današnja modna revija (ob 18.30) in razstava avtorskega nakita v Narodnem muzeju Slovenije (NMS) na Metelkovi ulici.

Petrarcovi soneti in legende
Praznovanje 190-letnice muzeja se je začelo s prihodom voza, sklop, ki se navezuje na jantar, pa bomo nadaljevali do 15. oktobra, ko je naš rojstni dan in bomo v živo prikazali rimsko kuhinjo. Za takrat načrtujemo zanimiv jedilnik; zahtevnejše stvari bodo pripravljene vnaprej, ocvrte sardele pa bomo recimo pripravljali na ploščadi,” rojstnodnevno slavje napoveduje direktorica NMS Barbara Ravnik. Že ta petek, soboto in nedeljo pa bo v Ljubljani tudi Festival srednjeveške in renesančne glasbe. Koncerti, povezani z glasbo, ki so jo navdihnili Petrarcovi soneti, legenda o znamenitem piskaču in izganjalcu podgan iz 12. stoletja ter španska renesansa, se bodo ob večerih odvijali v Atriju ZRC in v atriju na Križevniški 2, oziroma če bo slabo vreme, v Mini teatru.

V nedeljo bodo Trg francoske revolucije, Križevniško ulico in Staro Ljubljano med 10. in 18. uro zavzeli še čisto pravi vitezi, srednjeveška tržnica, srednjeveški obrtniki in marsikaj drugega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.