Porod mora biti boleč

Foto: Žurnal24 Porodne bolečine koristijo pri tkanju vezi med materjo in novorojenčkom, trdi Wa
Epiduralne anestezije ženske pri porodu ne rabijo. Bolečina je koristna. To trdi moški, zato so njegove besede dvignile precej prahu.
Oglej si celoten članek

Denis Walsh je profesor na britanski univerzi Nottingham in "moška babica" z veliko izkušnjami, kot ga opisujejo britanski mediji. In Walsh je mnoge ženske razburil z izjavo, da porodna bolečina pomaga pri ustvarjanju čvrstejše vezi med materjo in otrokom ter mamo pripravi na materinstvo. Zanj je bolečina nekakšna "nujnost, obred, ki pomaga spraviti otroka na svet".

"Posledic ne poznamo!"
Britanec sicer priznava, da je epiduralna anestezija v posameznih primerih zelo uporabna, a opozarja, da število žensk, ki se odločajo za lajšanje porodnih bolečin z epiduralno anestezijo, zadnjih dvajset let zelo hitro narašča. Sam epiduralne anestezije ne zagovarja predvsem zaradi tveganja, da epiduralna anestezija "upočasni" porod, zato porodnica potrebuje hormone, ki pospešijo popadke, ter poveča možnost, da bo ob zaključku poroda potrebna uporaba klešč. Walsha skrbi, da "uporaba epiduralne anestezije narašča prehitro, dolgoročnih posledic pa še ne poznamo". Meni, da bi se morale porodnice zateči k jogi, hipnozi, masaži in drugim alternativnim metodam, za katere pravi, da uspešno lajšajo porodne bolečine.

Alternativa je pomembna
Walshu odgovarja porodničarka Maggie Blott z University College London, ki pravi: "Ne podcenjujte porodnih bolečin. To je zelo, zelo intenzivna in boleča izkušnja. Včasih porod traja zelo dolgo in nekateri porodi so zelo zapleteni, zato je dobrodošlo, da je na voljo epiduralna anestezija. V nekaterih primerih je izjemno koristna." Strinja pa se z Walshem, da bi se morale nosečnice seznaniti z alternativnimi metodami lajšanja porodnih bolečin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.