Ste se tudi vi že kdaj ukvarjali z mislijo, katero vino postreči zraven okusne večerje in predvsem,
kako ga postreči? Imate dve možnosti:
Lahko se najprej odločite za jedi, kot je v Sloveniji navada in šele nato izberete vino.
Lahko pa naredite ravno nasprotno in izberete tiste jedi, ki bodo ustrezale vašemu izboru v
vinoteki. Če ste v restavraciji, potem glede na ponudbo v vinskem listu izberite jed, ki bi tej
ponudbi lahko ustrezala.
Najprej izberite vino
Res je mogoče nekoliko neobičajno, toda mnogo zanimivejše. Tako boste videli, ali je vašim
gostom samo do polnih želodcev ali pa bodo zares znali uživati v enkratni gastronomski ponudbi.
Če v gostilni nimajo primernega natakarja ali sommelierja, ki bi vam znal svetovati, katero
jed izberite k določenemu vinu, potem veste, da se tak natakar (oziroma gostilna nasploh) ne zaveda
dovolj svoje vloge.
Izogibajte se konkuriranju vin
Ob taki priložnosti, kot je prijetna večerja, se morate izogibati vinom, ki si med seboj
konkurirajo ali pa so si tako različna, da prekinejo stopnjevanje prijetnih občutkov. Tako po
mladem rdečem vinu, ki je sveže, nemirno in razigrano, ni primerno ponuditi starega rdečega iste
sorte, ki je z leti že preveč izgubilo. Na tak način bo namreč prvo vino starost drugega še bolj
poudarilo.
Koliko vin lahko postrežete?
Pri kosilu se zadovoljite z enim vinom, k večerji pa se jih prilega več. Ne obstaja namreč
eno samo vino, ki bi ustrezalo vsem jedem. Zato morate z različnimi jedmi in vini, s katerimi boste
razveselili svoje goste, ustvariti pravi gurmanski užitek. Če torej število vin, ki jih postrežete
ob različnih okusih, povišate na dva ali tri, je to z namenom uživanja ob različnih vinskih aromah
in okusih.
Poskrbite za skladno poezijo
Že veste, kako izbrati ustrezno vino, ki se bo večerji prilagajalo tako, da bo skladnost med njima popolna?