Poskrbite za skladno poezijo

Foto: Žurnal24 Jedilnik pripravite na osnovi vinske kapljice.
Že veste, kako izbrati ustrezno vino, ki se bo večerji prilagajalo tako, da bo skladnost med njima popolna?
Oglej si celoten članek

Ste se tudi vi že kdaj ukvarjali z mislijo, katero vino postreči zraven okusne večerje in predvsem, kako ga postreči? Imate dve možnosti:
Lahko se najprej odločite za jedi, kot je v Sloveniji navada in šele nato izberete vino.

Lahko pa naredite ravno nasprotno in izberete tiste jedi, ki bodo ustrezale vašemu izboru v vinoteki. Če ste v restavraciji, potem glede na ponudbo v vinskem listu izberite jed, ki bi tej ponudbi lahko ustrezala.

Najprej izberite vino
Res je mogoče nekoliko neobičajno, toda mnogo zanimivejše. Tako boste videli, ali je vašim gostom samo do polnih želodcev ali pa bodo zares znali uživati v enkratni gastronomski ponudbi.
Če v gostilni nimajo primernega natakarja ali sommelierja, ki bi vam znal svetovati, katero jed izberite k določenemu vinu, potem veste, da se tak natakar (oziroma gostilna nasploh) ne zaveda dovolj svoje vloge.

Izogibajte se konkuriranju vin
Ob taki priložnosti, kot je prijetna večerja, se morate izogibati vinom, ki si med seboj konkurirajo ali pa so si tako različna, da prekinejo stopnjevanje prijetnih občutkov. Tako po mladem rdečem vinu, ki je sveže, nemirno in razigrano, ni primerno ponuditi starega rdečega iste sorte, ki je z leti že preveč izgubilo. Na tak način bo namreč prvo vino starost drugega še bolj poudarilo.

Koliko vin lahko postrežete?
Pri kosilu se zadovoljite z enim vinom, k večerji pa se jih prilega več. Ne obstaja namreč eno samo vino, ki bi ustrezalo vsem jedem. Zato morate z različnimi jedmi in vini, s katerimi boste razveselili svoje goste, ustvariti pravi gurmanski užitek. Če torej število vin, ki jih postrežete ob različnih okusih, povišate na dva ali tri, je to z namenom uživanja ob različnih vinskih aromah in okusih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.