Poslovila se je znana slovenska igralka

Foto: Profimedia
MGL je sporočil, da je v 100. letu umrla dramska igralka Mira Bedenk, njihova dolgoletna članica.
Oglej si celoten članek

Bedenk se je rodila 3. septembra 1921 v Ljubljani. Najprej je študirala na Filozofski fakulteti, nato pa dramsko igro na takratni Akademiji za igralsko umetnost in diplomirala leta 1951. "Še kot študentka je nastopila v uprizoritvi Mucin dom S. J. Maršaka (1948) v SNG Drami Ljubljana.V sezoni 1950/51 se je zaposlila v Drami SNG Maribor, kjer je sodelovala z režiserji Jarom Dolarjem, Franom Žižkom, Miranom Herzogom in drugimi. Bila je Manica v Desetem bratu J. Jurčiča in F. Delaka, Kleopatra v Cezarju in Kleopatri B. Shawa, Agneza v Molièrovi Šoli za žene, Bianca v Othellu W. Shakespeara, Eva v Gospodu Puntili in hlapcu Mattiju B. Brechta, Breda v Kreaturah B. Krefta, Adela v Domu Bernarde Alba, Margaret v Mački na vroči pločevinasti strehi T. Williamsa, Jacinta v Pohujšanju v dolini šentflorjanski I. Cankarja …V sezoni 1963/64 se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega in mu ostala zvesta do upokojitve 1991,“ so zapisali na strani MGL.

Bedenk je sodelovala z režiserji Janezom Vrhuncem, Bojanom Stupico, Igorjem Pretnarjem, Jožetom Babičem, Jožetom Galetom, Žarkom Petanom in drugimi. "Bila je Miranda v Don Juanu ali Ljubezni do geometrije M. Frischa, Olga v Meteorju in Divara v Prekrščevalcih F. Dürrenmatta, Marta v Nesporazumu A. Camusa, Erna v Ribah na plitvini T. Partljiča, Kleopatra Maksimovna v Samomorilcu N. R. Erdmana, Teresa Philips v Ljubezni druge polovice A. Ayckbourna, Mati Peter v Milem bogu v nebesih M. O'Malley, Jana v Pritožbi Franca Mrzleša A. Marodića, Tilka v uprizoritvi Pod Prešernovo glavo A. Goljevšček … Nastopala je na radiu, igrala v filmu Trst Franceta Štiglica (1951), v več televizijskih igrah in televizijski nadaljevanki Ipavci Frana Žižka (1977).“ 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.